Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Mariji Magdaleni

crkva u palestini

Foto: Tanjug/AP

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova.Nakon Hristovog vaskrsenja, ona je postala propovednica i umrla mirno, u dubokoj starosti. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi.  Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva “blagim”.

Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila.Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju.

Blaga ili Blažena Marija spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

 

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.Sa druge strane, veruje da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije.

Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Zato su i danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad jer to “brat i sestra razgovaraju”. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

Blaga Marija

Blaga Marija, Foto: Printscreen

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje.

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju.K Nakon Isusove smrti i vaskrsnuća, Marija Magdalena je otišla u Rim gde je po priči posetila cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” Ona je onda pred carem optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista.Običaj farbanja uskršnjih jaja u crveno prema nekim legendama potiče upravo od ove svetiteljke.