Sedam godina od utakmice

Prvo poluvrijeme donosi jako loš meč s obje strane, ali je Austrija bila nešto konkretnija i bolja u prvom dijelu. Naša selekcija je imala prvi šut. Pokušao je Izet Hajrović, ali Ozcan je lagano uhvatio loptu.

Nakon ovog pokušaja Austrija preuzima kontrolu nad utakmicom. Prijete u 17. minuti preko Zlatka Junuzovića iz slobodnog udaraca, ali Begović odlično brani.

Do vodstva domaća selekcija stiže u 34. minuti. Mark Janko koristi lošu reakciju odbrane bh. tima, te matira Begovića za vodstvo Austrije od 1:0.

Minimalnim vodstvom Austrije otišlo se na odmor uz igru za zaborav od strane naše selekcije.

 

Odlično naš tim otvara drugi dio. Bešić je sjajno povukao akciju, a Izet Hajrović je pogodio za izjednačenje rezultata (1:1).

Ulazak Muhameda Bešića bio je pravi potez Baždarevića. Naša selekcija je dominirala terenom, a novu veliku priliku naša selekcija je imala preko Edina Džeke. Sjajno je Edin primio loptu, ali njegov šut odlazi tik uz stativu.

Imale su obje selekcije još nekoliko pokušaja. Međutim, do kraja se rezultat nije mijenjao, te je ostalo 1:1.

Detalj s utakmice koji je i do dan danas upamćen jeste sukob Aleksandra Dragovića i Edina Džeke. Prvo je Bešić faulirao jednog domaćeg fudbalera, Dragović ga je odgurnuo, a onda je u zaštitu svog saigrača kapitenski stao Edin Džeko.

Sve se na kraju smirilo bez isključenja.

Podsjetimo, tada je to bila druga utakmica na klupi reprezentacije BiH za Mehmeda Baždarevića, nakon što je nekoliko dana ranije debitovao pobjedom u Andori (0:3) u 5. kolu kvalifikacija za EURO 2016.