Modrić je govorio o tome kako su mu četnici u ratu ubili dedu za kog je bio jako vezan.

” Prihvatiš da je svaki poraz i svaka prepreka deo fudbala i naučiš da živiš s tim.On je ubijen, a ja sam prošao kroz puno stvari u detinjstvu. No, to ti pomogne da sagledaš stvari i na kraju se ne brineš. “, rekao je hrvatski fudbaler.

Fudbaler Real Madrida je za čuveni engleski list govorio o ratnim devedesetim i prisetio se porodične tragedije koja mu je obeležila život.

Šokantan intervju koji je hrvatski fudbaler Luka Modrić dao za britanski “Dejli mejl” podigao je veliku prašinu u regionu.

Njegova majka Radojka je iz porodice Dopuđ iz Krajine (selo Kruševo kod Obrovca).Naime, fudbaler Reala je srpskog porekla sa majčine strane.

Na spisku žrtava logora u Jasenovcu, nalaze se imena najmanje tri člana njene porodice: Anica, Simica i Božo Dopuđ.

 

Zanimljivo, Modrić se nije prisetio zločina koje su u prošlosti ustaše nanele njegovoj familiji.

Priču o ubistvu dede i spaljivanju očeve kuće ponavljaju iz dana u dan, ali o paljenju majčine kuće u Oluji 1995. se ništa ne govori.

Oni su jedina srpska porodica u tom kraju i tokom Drugog svetskog rata su teško stradali. Nekoliko članova je zverski ubijeno u logorima, ali u Hrvatskoj se o tome ćuti.

 

Lukin ujak svedočio protiv Gotovine

Jovo Dopuđ je od 1991. do 1993. godine bio major u Vojsci Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa.

Bliski je rođak Radojke Dopuđ, Lukine majke, a oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Za vreme rata roditelji su sa Lukom izbegli u Zadar. Pitanje je da šta bi se desilo sa porodicom Modrić da se saznalo da je njegova majka Srpkinja iz Kruševa, a da je ujak major u vojsci Republike Srpske Krajine. Te činjenice su morale da se krije od malog Luke, to je bila strogo čuvana tajna.

Lukin ujak je 2008. godine bio svedok Haškog tribunala u postupku protiv generala Ante Gotovine. Tom prilikom je svedočio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva, a da je naređenje izdao lično Gotovina.

Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živeo do 16. avgusta prošle godine, kada je preminuo.

 

FOTO: REUTERS/TATYANA MAKEYEVA, PRINTSCREEN