Stvari nisu tako jednostavne, a novi podaci medicinskog časopisa “Lanset” pokazuju da korona virus kod dece može da izazove i smrtni ishod.”Deca su zaštićena, deca ne obolevaju od korona virusa, deca su prenosnici, ali imaju blaže kliničke slike”, sve to smo mogli da slušamo mesecima za nama i time se većina roditelja tešila.

O tome je pisao i naš pulmolog koji radi u Sloveniji dr Srđan Lukić.

– Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku – zaključio je dr Lukić.

 

– Dakle, virus je bez ikakve sumnje i kardiotropan. Možda ovo doprinese promeni svesti kod opšte populacije, budući da su sve bolesti obične bolesti, ali kada je srce u pitanju, to je onda nešto sasvim drugo – naveo je on u svojoj objavi.

Naime, u članku najpoznatijeg naučnog časopisa posvećenog medicini naveden je primer 11-ogodišnje pacijentkinje s sa registrovanim MIS-C (novi entitet koji obuhvata multisistemski inflamatorni sindrom, tj. SIRS, kod dece povezan sa COVID, veoma sličan Kawasaki virusu), kojoj je nakon smrti direktno registrovan korona virus u miokardu.

On je dodao da virus, kao ne samo da ne štedi decu već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma veoma retko, ali može.

On je zaključio da je sve ovo veoma važno i da bi se konačno jasno osudili bilo kakvi epidemiološki modeli prokuživanja stanovništva kao prihvatljivi načini borbe sa pandemijom.