Potpredsjednik Rukometnog saveza BiH, te predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević kategorično tvrdi da je reprezentacija BiH nakon dva meča sa Estonijom ”dotakla dno dna”.

Pri tome, Umičević kao glavnog krivca vidi selektora Bilala Šumana koji je, kako sam kaže, bio isključiva želja Bošnjaka, članova Upravnog odbora saveza.

– Moj stav se odavno zna i za sve ovo vrijeme on je isti. Da se mene pitalo, selektor je odavno trebalo da ode, a razlozi za to su i više nego poznati. Bilal Šuman je bio želja Bošnjaka iz UO koji su insistirali na tome da on i dalje bude selektor, dok mu je ne bih dao ni dvije ovce da čuva! Sada me ti isti Bošnjaci zovu i insistiraju na hitnoj sjednici Upravnog odbora na kojoj bi i on i direktor reprezentacije Muhamed Toromanović bili smijenjeni. Mislim da je ovim reprezentacija dotakla dno dna i da ovako više ne može, kategoričan je Umičević.

Prvi čovjek saveza RS ujedno je i predložio način oporavka, kako klupskog, tako i reprezentativnog rukometa.

– Nama nema druge nego da krenemo od početka. Mora se napraviti nova reprezentacija od igrača iz Premijer lige, te nekih mlađih rukometaša koji su trenutno u inostranstvu. Krajnje je vrijeme da se izvrši smjena generacija i zahvali rukometašima koji su do sada igrali. Uostalom, ne može se dovijeka tolerisati ni bahatost samih igrača. Ovo sada više nema nikakvog smisla, samo uzalud bacamo pare do kojih ionako teško dolazimo, rekao je Umičević.