Sven-Goran Eriksson se dotakao mogućnosti da vodi reprezentaciju BiH.

Jedan od najvećih trenera u historiji fudbala, Sven-Goran Eriksson, rođen je 5. februara 1948. godine. Mnogo poznatiji po svojoj trenerskoj nego igračkoj karijeri, Eriksson je osvojio brojne trofeje, te je započeo pravu fudbalsku revoluciju.

Kao fudbaler je cijelu karijeru proveo u Švedskoj, a najznačajniji klub u igračkoj karijeri mu je bio Torsby IF, za koji je nastupao sedam godina.

Nakon Torsbyja odlazi u Sifhallu, gdje provodi godinu dana, a igračku karijeru završava godinu kasnije u švedskom klubu Karslogga FF. Ukupno je u karijeri odigrao 200 ligaških utakmica na kojima je postigao 33 pogotka.

U trenerske vode ulazi 1977. godine, kada preuzima švedski klub Degersfors, u kojem se zadržao samo godinu dana, te sa kojim je izborio plasman u Diviziju 2.

Erikssonov trenerski kvalitet je odmah prepoznat od strane švedskog velikana Goteborga. U to vrijeme je Eriksson bio nepoznanica u svijetu fudbala, te su se navijači protivili odluci da bude novi trener, ali je svojim trenerskim umijećem pokazao zašto je doveden.

Klub je sa njim na čelu osvojio prvi kup u historiji, odvojio je i prvi evropski trofej (današnja Liga Evrope), te je osvojio i ligu.

Ovaj uspjeh ga je lansirao u svijetu fudbala, pa je tokom svoje kasnije karijere vodio brojne evropske velikane. Bio je trener Benfice, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Lazija, Manchester Cityja, Leicestera, Guangzhoua, Shanghai SIPG-a i Shenzhena..

Bio je i selektor nekoliko reprezentacija, od kojih je najznačajnija Engleska. To je vjerovatno pored Lazija bio i vrhunac Erikssonove odlične karijere. Pored Engleske, Eriksson je vodio Meksiko, Obalu Slonovače i Filipine.

Sven Goran Eriksson je za naš portal ekskluzivno najavio da će preuzeti neki klub iz Lige Kariba. Liga Kariba bi trebala početi tek sljedeće godine, te bi Eriksson bio jedno od vodećih lica kompletnog takmičenja.

Pored govora o ovom takmičenju, Eriksson je za Sportske.ba istakao da prati i reprezentaciju BiH, te njene igrače, a kompletan intervju koji je za Sportske.ba dao Eriksson možete pročitati ispod:

 

U fudbalu ste toliko mnogo godina. Koliko toga se promijenilo tokom vaše igračke i trenerske karijere, koliko se fudbal promijenio?

Današnji fudbal je dosta brži, tehnički jači i dosta kompleksniji u tom smislu. Svi na terenu napadaju i brane se. U prošlosti se u fudbalu znalo, ukoliko si odbrambeni igrač, ti igraš samo odbranu.

Ukoliko si napadač igraš samo napad i to je bilo to. Ipak danas se igra ”totalni” fudbal, svi skupa napadaju i brane se, te sve to skupa izgleda dosta brže. Fudbaleri su danas fizički dosta jači nego što su nekada bili.

 

Imali ste priliku da radite u velikom broju klubova i reprezentacija. Koji trenerski angažman je imao najviše uticaja na vašu karijeru?

Dobio sam priliku da radim u jednom od najvećih švedskih klubova. U pitanju je Goteborg. Tu sam bio tri godine i imao sam priliku da radim sa mladim igračima, koji su bili željni uspijeha. Osvojili smo evropsko tamičenje koje danas nosi naziv Liga Evrope sa amaterskim timom.

Švedska nije imala profesionalnu ligu, pa tako ni igrače, te je to bio veliki uspijeh za švedski fudbal. Naravno, taj uspijeh je i za mene značio mnogo jer mi je otvorio vrata u svijet profesionalnog evropskog fudbala. Otišao sam u Benficu, a ostalo je historija. Naravno najveći trenerski posao koji sam imao je voditi reprezentaciju Engleske

 

Koji je vaš najveći uspijeh u trenerskoj karijeri, da li su to godine provedene u Laziju, jer ste tada osvojili najviše trofeja?

Mislim da sam sa Laziom za tri godine osvojio sedam trofeja. To je bilo veliko za taj klub, koji je uvijek u vrhu tabele, ali se nekako desi da Juventus, Milan i Inter pokupe svu slavu. Lazio nije klub koji svake godine osvoji po dva, tri trofeja kao što su to ova tri kluba, te je taj uspijeh značio mnogo kako klubu, navijačima, tako i meni.

 

Trenirali ste veliki broj odličnih fudbalera. Da li bi ste mogli izdvojiti nekoga ko je ipak bio najbolji među najboljima?

To je skoro nemoguće za uraditi. Tu su bili Baggio, Gerrard, Rooney, Beckham, Lampard, ali jedan od svih njih se najviše izdvajao. U pitanju je Paulo Roberto Falcao. Njega sam trenirao u Romi i od svih igrača koje sam trenirao on je najviše značio svojoj ekipi.

Bio je mađioničar na terenu, jednostavno ekipa bez njega nije mogla igrati. Iako sam samo jednu godinu proveo trenirajući Falcaoa, to je bilo u Romi, ostati će mi zauvijek u sjećanju kao moj najvažniji igrač. Nikada više nisam imao takvog igrača.

 

Ko je po vašem mišljenju najbolji igrač svih vremena?

Dosta je teško dati odgovor na to pitanje. Tokom fudbalske historije je bilo mnogo velikih fudbalera, koji su imali fantastične karijere. Mnogi su u toj konkurenciji. Tu su Pele, Maradona, Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Platini, Beckenbauer, Di Stefano… Ipak, ako moram izdvojiti samo jednog onda je za mene to Pele. On je bio zaista nevjerovatan igrač.

 

Posljednjih dana se počelo pričati o vašoj funkciji u Ligi Kariba, šta nam možete reći o tome?

Pa Liga Kariba je jedan novi projekat. Obuhvatala bi taj prostor Kariba, gdje bih ja bio trener u jednom od klubova. Skupa sam sa svojim predstavnikom Darijom Slomićem došao do tog angažmana, te se dosta radujem ulasku u jedan novi projekat.

Možda bih imao neku funkciju unutar Uprave lige. Potpisao sam predugovor, ali sve zavisi od koronavirusa. Trenutno je sve stopirano te ćemo vidjeti šta će se desiti.

 

Da li pratite reprezntaciju BiH?

Reprezentaciju BiH sam često gledao jer su bili dosta atraktivni. Pratim rezultate, utakmice gledam kada imam vremena, ali rezultate reprezentacije BiH zaista pratim. Kada se igraju kvalifikacije BiH je jedan od najzanimljivijih ekipa, te su uvijek tu negdje u borbi za plasman na neko velkko takmičenje.

 

Prije nekoliko godina ste se spominjali kao jedan od mogućih selektora BiH, da li je ikada bilo nekog kontakta između vas i NFSBiH?

Nikada me nije NFSBiH kontaktirao zvanično, ali sam sa fudbalskim agentom Darijom Slomićem razgovarao o mogućnosti preuzimanja reprezentacije BiH. Ipak, nikada nisam dobio nikakvu ponudu iz NFSBiH. Tada sam dobio druge ponude i otišao sam na drugu stranu.

 

Pratite li reprezentativce BiH i njihove igre u Evropi? Naša dva najbolja igrača, Edin Džeko i Miralem Pjanić već duži niz godina predstavljaju okosnice svojih ekipa.

Oni su zaista odlični igrači, sa vrhunskim karijerama. Predstavljaju BiH u najboljem svijetlu.  Prostor bivše Jugoslavije i naravno BiH je uvijek davao vrhunske sportiste. Nije to samo fudbal, tu su i ostali sportovi. Zaista trebate biti ponosni na to što imate.