Friday, October 7, 2022
Home Vesti Švedska strategija borbe sa koronom bio je KOLEKTIVNI IMUNITET: Evo kakve rezultate...

Švedska strategija borbe sa koronom bio je KOLEKTIVNI IMUNITET: Evo kakve rezultate je dala

1506

Švedska je kao strategiju borbe sa korona virusom odabrala sticanje kolektivnog imuniteta. Univerzitetski koledž procenio je kakve rezultate je dala takva taktika.

Šveđani bez većih ograničenja tokom epidemije korona virusa
ŠVEĐANI BEZ VEĆIH OGRANIČENJA TOKOM EPIDEMIJE KORONA VIRUSAFOTO: PROFIMEDIA

 

Analiza Londonskog univerzitetskog koledža pokazala je da je Švedska daleka od ovog cilja, piše “Dejli mejl”.

Kolektivni imunitet oslanja se na to da će od Kovida-19 oboleti dovoljan broj ljudi koji će zatim postati imuni na ovu bolest da se zaraza više neće širiti.

Za sticanje imuniteta krda ili kolektivnog imuniteta potrebno je da se inficira oko 60 odsto populacije.Prema poslednjim podacima, 15 procenata stanovnika u Stokholmu obolelo je od novog soja korona virusa.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel
GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG ANDERS TEGNELFOTO: PROFIMEDIA

Istraživači su napomenuli da je strategija Švedske bila da se osloni na “individualnu odgovornost ljudi” kako bi umanjila širenje Kovida-19.

Strategija Švedske ne samo da nije ostvarila cilj već je dala i poražavajuće rezultate pa je u ovoj zemlji zabeležen daleko veći broj obolelih i umrlih od korona virusa nego u susednim skadinavskim zemljama koje su primenjivale strože mere.

U Švedskoj je registrovano 83,455 slučajeva korona virusa, umrle su 5,774 osobe.

“Švedska odluka da proba da dostigne imunitet krda, u poređenju sa drugim nordijskim zemljama, rezultirala je znatnovećim brojem infekcija i smrti po glavi stanovnika, pored dugotrajnog izbijanja zaraze”, rekao je dr Simon Klark sa Univerziteta u Londonu.

 

J.M.