Douglas Maicon je za mnoge jedan od najboljih desnih bekova koji se pojavio u posljednjih 15 godina, te je najbolje partije pružao u dresu Intera.

Maicon je bio dio generacije Intera iz 2010. godine koja je uspjela da osvoji tripletu pod vodstvom Josea Mourinha. Ovaj Brazilac je bio standardni član prvog tima, te je pružao zaista odlične partije za ovaj klub.

Ovaj 39-godišnjak je i dalje aktivan i nedavno je potpisao za italijanskog niželigaša Sonu Calcio. U Inter je stigao na ljeto 2006. godine iz Cruzeira i u dresu ovog kluba proveo je šest sezona.

Maicon je sarađivao u Interu s nekoliko trenerskih stručnjaka, ali poseban odnos imao je s Mourinhom. Portugalac se jednom prisjetio situacije koju je imao s Maiconom 2008. godine na meču protiv Siene.

“Sjećam se meča u Sieni zbog Maicona. Upozorili su me da će dobiti peti žuti karton taman pred božićne praznike kako bi otišao u Brazil. Rekao sam mu da ne smije dobiti karton i da mu neću dopustiti da ide kući”, kaže Mourinho i nastavlja.

“On me pitao šta ako zabije gol. Rekao sam mu da mora dati dva gola i da je slobodan. Na kraju je uspio da zabije dva gola, skinuo je dres i dobio žuti karton. Nakon svega dobio je i dodatnu sedmicu odmora”.