Potresna fotografija dečaka koji umire od gladi obišla je svet

Pre više od četiri godine Anja je dvogodišnjeg dečaka pronašla u siromašnoj nigerijskoj državi Akva Ibom i nazvala ga je Houp (Nada), piše “Bild”.

Preživeo je zahvaljujući danskoj humanitarki Anji Ringren Loven koja ga je spasila sigurne smrti nakon što su ga roditelji ostavili na ulici misleći da je “začaran”.  Danas se nigerijski dečak Houp ponovo smeje, a pre samo tri godine umirao je od gladi.

–  Kada smo ga pronašli, već je bio dehidriran.Houp je bio osuđen na smrt. – seća se Anja.

  Danas Houp živi u kući koju je Anja izgradila i nazvala je “Zemlja nade”.Kada je dala mališanu da pije vode iz njene flaše, njen pratilac je uhvatio prizor i napravio fotografiju koja je obišla svet

Šestogodišnji Houp živi u kući sa još 73 dece, a Anja zbog pandemije korona virusa nije sa njima, već u Danskoj.

– Dobar je učenik, kreativan je i slika.Houp se razvio u divno, snažno i srećno dete. – kaže humanitarka.

 

 

Ova humanitarka je nedavno završila pisanje svoje biografije “Majke-veštice” i kaže da iako se u Nigeriji bezbedonosna situacija pogoršala zbog korona virusa, “Zemlja nade” je bezbedno mesto za decu.

– Srce mi se slama što ne mogu da budem trenutno sa svojom decom.Dirljivo je videti kako se Houp i ostala deca brinu za nove koji nam dolaze. Daju im nešto za jelo, igraju fudbal s njima, sade povrće zajedno – dodaje Anja.

 

– Kada vidi fotografiju na kojoj mu dajem vode, pokazuje na sebe i smeška se. Houp je sada pronašao svoj mir .Sad kad gledam Houpove slike, često imam suze u očima. Ne od tuge, nego od radosti. Pogotovo kada vidim koliko se razvio. – zaključuje Anja.