Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će danas i sutra biti pretežno sunčano, a temperature će biti više u odnosu na današnji dan.

Prema njegovim proračunima maksimalna temperatura u sredu biće do 30°C, a četvrtak će biti najtoplji dan ove sedmice. To će biti i poslednji najtopliji dan ovog kalendarskog leta, ako ne i ove sezone. Maksimalna temperatura biće od 27 do 33°C, u Beogradu oko 30°C.

Kako je objasnio, lepo vreme koje imamo danas i kakvo će biti naredna dva dana, promeniće se prvo u severnim i severozapadnim delovima zemlje u četvrtak krajem dana.

Ista promena zahvatiće ostatak zemlje u petak, kada se očekuje jače naoblačenje sa kišom, pljuskovi i grmljavine.

– Zbog snažnog jugozapadnog strujanja, sa severa Afrike se očekuje dolazak čestica pustinjskog peska, pa se očekuju padavine sa tim česticama. Najduže suvo zadržaće se na jugu i na istoku Srbije, a samim tim i najtoplije – najavio je Đurić.

Temperatura će biti od 22°C na severozapadu do 32°C na jugoistoku Srbije. Dolazak hladne vazduišne mase iznad toplog tla, usloviće da atmoferu burno odreaguje, pa se ponegde očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Kiša

Narednog vikenda možemo u Srbiji očekivati pravo jesenje vreme, kaže meteorolog.

Očekuje se da bude umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz drastičan pad temperature. Uz pojačan severozapadni vetar, maksimalna temperatura biće od 16 do 24°C, u nedelju uglavnom ispod 20°C.

– Normalne srednje maksimalne temperature vazduha za sredinu septmebra u Srbiji su od 22 do 25°C, tako da će one narednih dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti. Sreda, četvrtak i petak doneće za 5 do 7 stepeni više temperature od proseka, ali ne zadugo, jer se već za sledeći vikend očekuje drastičan pad i one će biti i za 5 stepeni ispod prosečnih vrednosti – zaključuje Đorđe Đurić.