Jose Mourinho (58) definitivno će od naredne sezone sjediti na klupi Rome, potvrdio je to rimski klub.

Mourinho je izrazio veliko zadovoljstvo što je dobio priliku da vodi ekipu kao što je Roma i tvrdi da je shvatio da se radi o veoma ambicioznom projektu nakon sastanka sa vlasnikom tima i sportskim direktorom kluba. Takođe, priznao je da je strast koju imaju navijači Rome jedan od faktora što je odabrao baš Vučicu.

Paulo Fonseca će odraditi sezonu, koja je ionako gotova za Vučicu, a onda nastupa Mourinho. Ljeto u Rimu bit će sasvim sigurno zanimljivo, za očekivati je da Jose napravi velike rezove u timu i da po svojoj mjeri odabere sastav s kojim će u sezoni 2021/22 tražiti povratak Rome u sami vrh.

Postavlja se pitanje šta će onda biti s Edinom Džekom? On je imao loš odnos s Fonsecom, jedno vrijeme je bio pod suspenzijom, a uveliko se govori da će otići na kraju sezone. S obzirom da ima ugovor do ljeta 2022. godine, ostanak na Olimpicu je moguć, naročito zbog činjenice da je novi trener Mourinho neko ko bh. napadača cijeni i poštuje, što je dokazao i ranije.

Mourinho od ranije iz Džekinih “engleskih dana” poznaje sve njegove kvalitete i sada bi mogli da očekujemo da najzad sarađuju. To bi mogao biti pun pogodak za Romu: s jedne strane Mourinho kao izuzetan taktički majstor koji zna izvući maksimum od svakog igrača, s druge strane Edin koji će vjerovatno prodisati u jednoj drugačij atmosferi i pod vodstvom jednog od najboljih trenera svijeta.

Još 2014. godine je Mourinho na sva usta hvalio Džeku koji je tada žario i palio premierligaškim terenima u dresu Manchester Cityja.

“Moj igrač godine uvijek bi bio iz redova šampiona. Rekao bih da je to igrač Cityja i izabrao bih Džeku. Bio je treći napadač na početku sezone, a u ključnim trenucima je pravio razliku. Zabio je 16 golova i to je nešto fatnastično za trećeg napadača. On ne samo da zabija, nego asistira i – igra dobro”.

Mourinho je godinu dana nakon toga pokušavao Džeku da dovede u Chelsea, a čak se Edin povezivao s Tottenhamom dok je Jose trenirao londonski tim.

Sve ovo nam na neki način govori da možemo očekivati ostanak Džeke u Rimu i da će upravo on biti glavna napadačka opcija Vučice u novoj sezoni. Ali, pričekajmo još malo, Mourinho će sasvim sigurno prezentovati svoje planove za budućnost.

U pauzi do novog posla Jose neće biti bezbrižan. Naime, on će za britanski The Sun ekskluzivno pisati kolumne tokom Evropskog prvenstva koje se igra od 11. juna do 11. jula.