Auto-put koji bi trebao preko Višegrada da poveže Beograd i Sarajevo, odnosno koji bi se gradio i preko Tuzle i Bijeljine, napraviće jedan prsten, te će tako povezati cijeli Balkan i biće njegovo srce, rekao je za RTRS srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da entitet Republika Srpska primarno želi “razgovor i dogovor svih konstitutivnih naroda na bazi slova Dejtonskog sporazuma, te Bosnu i Hercegovinu bez visokog predstavnika i njegovih intervencija”.

Ako idete sa sjevera preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. Vidjeli ste u primjeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju – naglasio je Dodik.
Naglasio je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa auto putom u Srbijiu.

S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju ću spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu.

Dodik je istakao da je važno imati stabilnog partnera u pogledu obezbjeđivanja finansija.

U ovom trenutku neće se raditi elaboracija vezana za konkretne finansije, jer će trebati da se napravi neka vrsta projekta, ali idemo ka realizaciji da se mogu angažovati firme, koje će projektovati. Mi smo već na dionici puta od Rače prema Bijeljini izvršili izuzimanje zemljišta i uredili imovinsko-pravne odnose. Imamo obećanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će na toj dionici pomoći sa 100 miliona evra i veoma brzo ćemo krenuti sa radovima od mosta na Rači prema Bijeljini, pa i prema Brčkom – pojasnio je Dodik.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza cijelog projekta pomenutog auto-puta koji će povezati Beograd i Sarajevo.