Vest o dolasku male Sofije u Los Anđeles obradovala je brojne korisnike društvenih mreža, gde njeni roditelji Stefan i Marija redovno obaveštavaju javnost o stanju devojčice i daljoj proceduri lečenja.

Jednogodišnja Sofija Markuljević, koja je ujedinila celu Srbiju, stigla je na lečenje u Los Anđeles, objavili su njeni roditelji na društvenim mrežama.

Kako su roditelji male Sofije ranije najavili, predviđeno je da devojčica u Americi ostane tri-četiri meseca.

U stotinama komentara koji se nižu ispod objave stigle su poruke podrške porodici Markuljević, u kojima su građani poželeli sreću u daljem lečenju.

 

Tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mesecu Sofija potpuno prestaje da pomera ruke.Mala Sofija je rođena kao zdravo dete, sa visokom ocenom devet.

Lek za ovu bolest je najskuplji na svetu – košta neverovatnih 2.100.000 dolara i registrovan je samo u Americi, piše “RTS”.

Sa dva i po meseca je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest – spinalna mišićna atrofija tip 1.

 

I prva pobeda je posginuta – 30. jula Markuljevići su objavili da je novac prikupljen.Mesecima je Srbija prikupljala novac za Sofijino lečenje, uključili su se brojne poznate ličnosti, kompanije, mediji.

Čak je učestvovao i svetska zvezda Kristijano Ronaldo koji je donirao dres za pomoć maloj Sofiji.I najbolji teniser sveta Novak Đoković uključio se u akciju obezbedivši privatan let za Ameriku.

Zahvaljujući na velikoj pomoći, Stefan i Marija Maruljević apelovali su na građane Srbije da još jednom pokažu solidarnost i snagu humanosti i pomognu maloj Lani, koja boluje od iste bolesti kao i Sofija.