U poslednja 24 časa imamo porast novozaraženih i to na jugu Srbije. Pozitivnih ima 79, a preminulo je dvoje ljudi. Trenutno se na respiratorima nalazi 20 pacijenata.

„To je negde 1,2, blizu 1,3 odsto. To jeste skok i, iskreno da kažem, ne iznenađuje me. Ipak, rano je to reći za samo jedan dan, ali treba biti svestan da sve zavisi direktno od nas”, napomenuo je Predrag Kon.

Na jugu Srbije največi porast novozaraženih.

„Leskovac, delimično i Vranje, biće od interesa za praćenje, jer se tamo radi o velikim organizacijama, fabrikama, kao što je ‘Jura’ u Leskovcu sa 2.850 radnika, koje ćemo narednih dana testirati kompletno i utvrditi kakva je situacija kod njih”, kaže drugi epidemiolog, Branislav Tiodorović.

„Oni će prestati da rade naredne dve nedelje, kolika je inkubacija za ovu bolest. U drugom privatnom preduzeću vrše se ispitivanja, traženja novih obolelih”, nastavlja Stanković.

Ako se u narednih deset dana porast nastavi, moguće je da će biti uvedene restriktivne mere.

„Ako bi se to podiglo na preko dva odsto, čak i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast”, kaže Predrag Kon.

Državljani naše zemlje mogu ući u Srbiju uz urađen test koji nije stariji od 72 sata ili pak moraju 14 dana biti u samoizolaciji.