TEK što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj OŠ “Braća Jerković” u Železniku. Oboleo je učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dečak krenuo na nastavu.

Ministarstvo prosvete protiv roditelja je podnelo prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ “Braća Jerković” Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na koronu i da je tog dana bio na nastavi.

– Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a đaci te grupe, kao i učiteljica, sve vreme su nosili zaštitne maske, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi, i poštovali su sve preporučene epidemiološke mere. Druga grupa istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili – navodi se u saopštenju.

Majka učenika obavestila je školu, a 31. avgusta cela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.