Sudija iz Banovića Elvis Mujić delegiran je da sudi derbi 26. kola između Sarajeva i Borca.

Nakon što je u prošlom kolu tendeciozno sudio na Grbavici utakmicu Željezničara i Mladosti, dobio je nagradu da sudi možda i utakmicu sezone. Povodom toga, a i još nekih spornih situacija ovog proljeća, saopštenjem su se oglasili iz udruženja Bordo prijatelji 1946 koje prenosimo u cjelosti.

“Iza većine utakmica koje je FK Borac odigrao ovog proljeća vuku se repovi koji su povezani sa sudijama odnosno njihovoj direktnoj pomoći da FK Borac pobijedi. Samo ćemo spomenuti utakmicu u Bijeljini protiv FK Radnik na kojoj je počinjeno niz sudijskih grešaka u korist FK Borca koje su kulminirale dosuđenim penalom za FK Borac, a što je dovelo do svađe predstavnika klubova. I u utakmici protiv Olimpika odigranoj u Banjoj Luci, nastavljen je taj trend dosuđivanja vrlo spornih jedanaesteraca za FK Borac. I onim najnaivnijim je očigledno da FK Borac konstantno spornim situacijama, a uz pomoć sudija riješava utakmice u svoju korist.

Svojim odlukama je stvorio nervozu na terenu i vrlo lako i ciljano dijelio kartone igračima Sarajeva. Da sudija Luka Bilbija ‘strateški djeluje’ bilo je očigledno kada je izbacio iz stroja dvojicu standardnih prvotimaca FK Sarajevo Mirka Oremuša i Aleksnadra Pejovića pred predstojeći meč sa FK Borac.

Neupitno je da je bilo grešaka i na štetu FK Velež, ali su nevjerovatna dva previda na štetu FK Sarajevo kojima je direktno odlučen ishod meča. Prvi kada nije isključio fudbalera FK Velež Samira Zeljkovića, koji je kao posljednji igrač odbrane srušio napadača FK Sarajevo Jasmina Mešanovića u izglednoj situaciji za postizanje gola. Ovo se desilo na početku utakmice kod neriješenog rezultata i dramatično je utjecalo na daljni tok utakmice. Drugi propust je kruna tendencioznog suđenja na ovoj utakmici. U zaustavnom vremenu je odbrambeni igrač FK Velež hrvačkim zahvatom srušio igrača FK Sarajevo Hrvoja Miličevića u izglednoj poziciji za postizanje gola, ali sudija Bilbija koji je bio na svega nekoliko metara udaljen, nije svirao očigledan jedanesterac za FK Sarajevo i tako je ponovo direktno utjecao na rezultat.”

Da “sudijska kuhinja” ide prema svom vrhuncu pokazuju i delegirane sudije za naredno kolo za duel Sarajeva i Borca, tvrde Bordo prijatelji 1946.

“Umjesto da to bude festival nogometa jer igraju prvoplasirana i drugoplasirana ekipa već sada je jasno da postoje ‘mračne sile’ u nogometu koje žele da odrede tok utakmice i prije nego se ona odigrala. Nevjerovatno je da su kao moguće glavne sudije tog meča figurirali notorni Aleksadar Njegomirović koji je već kažnjavan s deset utakmica u prošlom prvenstvu zbog pomoći FK Borac, a kada je došlo do neslaganja u komisiji za delegiranje sudija, onda je kao kompromisno rješenje delegiran osvjedočeni mrzitelj FK Sarajevo Elvis Mujić.

Nakon tendencioznog suđenja i ‘masakriranja’ FK Mladost Doboj Kakanj u prošlom kolu kao nagradu je dobio da sudi derbi između FK Sarajevo i FK Borac umjesto da bude suspendovan na duži period. Nema potrebe upoznavati širu javnost sa iskustvima koje je FK Sarajevo do sada više puta imalo sa sudijom Mujićem. Svi koji to žele znati već znaju kako Mujić sudi našem klubu. Stoga, opravdano sumnjamo da nisu časne namjere u izboru sudija za ovu utakmicu, jer znamo da je Elvis Mujić sudija koji sudi po ‘instrukcijama’, a pogotovo sudi na štetu FK Sarajevo kada je god u prilici. Sa žaljenjem konstatujemo da ova sezona, a posebno njen drugi dio, sve više svjedoči da se premijer ligaško takmičenje vraća u svoje najcrnje dane kada se tabela krojila van terena a igračima preostajalo tek da proljevaju suze nad očitim krađama kao poslije utakmice u posljednjem kolu između FK Željezničar i FK Mladost Doboj Kakanj.

Stoga, Udruženje Bordo prijatelji upozorava sportsku javnost i ne samo nju, na očite pokušaje režije finiša ovogodišnjeg nogometnog prvenstva. Koristimo ovo obraćanje da svima poručimo da ćemo se svom snagom boriti protiv pljačkaša maskiranih u sudijske uniforme. Zbog svega naprijed napisanog pozivamo cjelokupnu javnost da pogledaju derbi utakmicu prvenstva i svjedoči načinu na koji će suditi Mujić. Naša jedina želja je da se prvak odluči na sportskom terenu uz fer suđenje i jednake uslove za sve klubove. Želimo festival nogometa, a ne još jednu mučnu utakmicu u režiji sudija kakvih smo se nagledali u prošlosti”.