Javnosti je poznat . ao vođa grupe “Novi fosili” i kao autor brojnih hitova zabavne muzike,Rajko Dujmić koji je preminuo danas .

. Osim klavijaturiste, Dujmić je u ovoj grupi imao i ulogu kompozitora. Nakon njegovog dolaska u grupu, sve pesme koje su Novi fosili izveli, komponovao je Rajko Dujmić. U svojoj karijeri, Rajko Dujmić napisao je preko 1800 kompozicij, pri čemu je, osim komponovanja, radio i aranžmane i produkciju.Dujmić je završio srednju muzičku školu u Zagrebu, a apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji. Svoju muzičku karijeru započeo je kao klavijaturista u različitim rok grupama, međutim najveći deo svoje karijere proveo je u grupi “Novi fosili”

O detinjstvu je govorio:

– Otac je bio pomorac, otišao je na brod kada sam imao četiri godine, pa sam celo detinjstvo proveo sam s mamom. Nikada nije bio tu, a onda sam ga potpuno izgubio. Umro je kada sam imao 18 godina. Ni mame već dugo nema.Moji roditelji su dugo pokušavali da dobiju dete. Rođen sam nakon jedanaest godina braka. Sećam se stare trešnje i divlje kruške po kojoj sam se verao kao dečak. Sećam se violine koju sviram od četvrte godine.

Siromaštvo

Tokom odrastanja nije imao novac:

–  Morao sam da radim i zarađujem za hleb. Od 13. godine počeo sam profesionalno da sviram u jednom striptiz baru. Bilo je to ogromno iskustvo za malog dečaka. I tamo, a i kasnije u grupama u kojima sam svirao, bio sam najmlađi, pa su me ostali štitili od raznih životnih udaraca.Nisam imao prilike da budem razmaženo dete. Bili smo veoma skromnih imovinskih mogućnosti, ništa nismo imali, čak ni stan. Sve sam morao sam da steknem, nikada mi niko ništa nije dao.

Borba sa rakom

Rajko Dujmić je za života uspeo da se izbori sa rakom.

-To mi je pomoglo, kao i vera u to da još nisam gotov i da mnogo toga tek treba da obavim. Rekao sam: “Bože, k’o Boga te molim, ako ima ikakve šanse, daj mi priliku da preživim pa makar ona bila tanka kao jedna vlas”. Bio je to utorak, 3. 9. 1993. godine. Trebalo je da me doktori režu i da vade to, ali došlo je do neobičnog preokreta tako da nisam ni operisan. Ispostavilo se da automobilčić kojim moja duša putuje nije u tako lošem stanju i da na ovoj planeti još nisam sve odradio. Nije mi važno kako ko naziva gospodina Boga, kakvo mu ko ime daje. Nisam klasični vernik koji ide svakodnevno u crkvu. Svoje razgovore sa Bogom obavljam u tišini. Vera mi je pomogla da izlečim rak. Imao sam velike probleme sa zdravljem 93. godine. Kada čoveka napadne nešto zaista ozbiljno što može skratiti ovozemaljski život, onda traži pomoć svuda. Boravio sam i u manastirima.

Rajko DujmićFOTO: YOUTUBE/ CROATIA RECORDS / YOUTUBE
Rajko Dujmić

Razlaz od benda

Dujmić je potom tužio ostale članove benda zato što su kasnije hteli da nastupaju pod imenom “Novi fosili” što im je on zabranio.Razlaz od benda s kojim je doslovno disao i živeo godinama, Dujmića je jako pogodio. Članovi benda kasnije su ispričali kako su Rajka 2014. izbacili iz “Novih fosila” jer nije bio u stanju da radi tri sata na sceni.

– Žao mi je što se sve ovo dogodilo jer mislim da takav bend kao što su “Novi fosili”, koji ove godine slave 50 godina postojanja, nije zaslužio jednu ovakvu mrlju u svom postojanju – rekla je tada Doležal i dodala da je Dujmić genijalac i najbolji muzičar na našim prostorima.

-Zabranio nam je upotrebu tog imena .Nažalost, još smo na sudu jer nas je Rajko Dujmić tužio zbog imena “Novi fosili”. – iskreno je prošle godine rekla pevačica i voditeljka Sanja Doležal (55).

Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago nastupaju, ali ne pod originalnim imenom.Slučaj do danas nije bio zaključen, a ostatak “Novih fosila”

 

ZATVOR

Tada mu je već bilo anrušeno zdravlje.Rajko Dujmić (64) je prošle godine u ovo vreme, kako je prenosio hrvatski portal “24 sata hr” bio u zatvoru, odnosno u zatvorskoj bolnici.

Rajka, kako je objasnila njegova advokatica, policija sumnjiči za kazneno delo na štetu svoje supruge Snežane.

– Ne radi se o porodičnom nasilju – naglasila je Hančić.

-Rekla je za ovaj portal advokatica Sandra Hančić iz advokatskog društva Grubeša i partneri koja na sudu brani ovog jugoslovenskog muzičara Nisam iskreno ni sigurna zašto je tamo, očigledno se ne oseća dobro. Njegovo zdravstveno stanje je njegova privatna stvar .