Koliko je bogata karijera Zlatana Ibrahimovića najbolje govori podatak da je već izdao dvije autobrafske knjige.

Ibrahimović je imao teško djetinjstvo. Odrastao je u Rosengardu, predgrađu Malmea, poznatom po doseljenicima iz raznoraznih zemalja.

Kao dječak popularni Ibra je težio ka mnogim stvarima, a svojim talentom i trudom uspio je da postane jedan od najboljih igrača svoje generacije te da na neki način ispuni dječačke snove.

Da će biti veliki fudbaler Ibrahimović je nagovijestio transferom u Ajax gdje je za kratko vrijeme pokazao preuzeo glavnu riječ u svlačionici i na terenu.

Ipak, Šveđanin bh. korijena se na početku karijere na neki način i stidio svog porijekla jer na leđima umjesto prezimena nosio ime Zlatan.

U prvoj sezoni u amsterdamskom velikanu igrao je sa ispisanim imenom na dresu, nakon čega je promijenio tu odluku iz poštovanja prema svom ocu.

“Htio sam da mi piše Ibrahimović na dresu Ajaxa prije nego što je sezona počela, ali tbilo je prekasno da se mijenja.”

“Nosit ću Ibrahimović na dresu iz poštovanja prema mom ocu i porodici jer je Ibrahimović moje porodično prezime”, kazao je Zlatan prije 20-ak godina.

Zlatan je sin Šefika Ibrahimovića i Jurke Gavrić. Iako je Šveđanin na papiru ovaj 40-godišnjak ne bježi od toga da je porijeklom s prostora bivše Jugoslavije.