Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i trener golmana u stručnom štabu Safeta Sušića, Tomislav Piplica, govorio je za N1 o aktuelnoj situaciji u bh. fudbalu. Piplica je, između ostalog, otkrio kome daje prednost u izboru novog selektora Zmajeva, da li Patevu ili Barbarezu.

“Opet da se vratim. Ne bih nikoga izdvojio. Moramo vidjeti prvo šta je cilj i šta hoćemo. Ne možemo govoriti ‘ovo je moj kandidat’, ovaj neće glasati zato što je ovaj predložio, ovaj što je drugi predložio. I dovodimo oba kandidata u neugodnu situaciju.”

“Šta hoćemo? Trenera koji nema iskustva i koji je igrao za reprezentaciju, onda je to Barbarez. Imamo Peteva koji je vodio ekipe u Ligi prvaka i neozbiljno je takvog čovjeka praviti nestručnim. Ima iza sebe iskustvo i kvalitetu. Ali opet kažem, sve je stvar toga šta hoće Savez, šta hoće Izvršni odbor, kakva je vizija, koji su ciljevi s reprezentacijom.”

“Mi odmah hoćemo na Svjetsko prvenstvo, hoćemo na Evropsko prvenstvo, a niko ne razmišlja o jednom dugoročnom procesu. Ako si sto posto siguran da je Petev ili Barbarez ili Mujo i Haso, onda mu daj četiri godine jedan projekat. Ne može se preko noći provesti jedan projekat. Vidjeli ste da smo jednog Bajevića sagorili i to je sramota da se takvog čovjeka pljuje, takvu legendu i takvu osobu koja je možda svugdje više cijenjena nego kod nas”, kaže Piplica.