Srbiju pred odlučujući meč protiv Švicarske na Mundijalu u Kataru drma fudbalska groznica.

Između Srbije i Švicarske napravljeno je veliko rivalstvo iz razloga što boje Švicaraca brane neki fudbaleri albanskog porijekla.

Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija javnost u Srbiji itekako dobro je upoznala prije četiri godine na SP-u u Rusiji. Radi se o fudbalerima iz Albanija, odnosno s Kosova, koji su tresli mrežu Srbije i odveli Švicarsku do pobjede (2:1). Pogotke su burno proslavili, pokazujući dvoglavog orla, simbol velike Albanije, što su u Srbiji shvatili kao veliku provokaciju. Od tada više ništa nije isto.

Upravo zbog toga mnogi s nestrpljenjem čekaju okršaj u Kataru koji počinje večeras od 20 sati.

Mediji u Srbiji bave se porijeklom i ostalih švicarskih reprezentativaca. Pozabavili su se i iskusnim 30-godišnjim napadačem Harisom Seferovićem.

On je rođen u gradu Sursee, u blizini Luzerna. Roditelji su mu iz Sanskog Mosta, gdje Seferović uvijek rado dolazi.

– Napada Srbiju u Kataru, a ima tetoviranu BiH! Svi pričaju o Xhaki i Shaqiriju – i on će biti na terenu – naslov je portala Mondo.rs.

Jedan od najiskusnijih igrača Švicarske, trenutno član Galatasaraya, na lijevoj ruci ima istetovirane ljiljane s konturama Bosne i Hercegovine, što je pokazatelj da ne zaboravlja svoje porijeklo.

Seferović je u prve dvije utakmice Mundijala dobio samo 32 minute za igru. Nije se upisivao u strijelce. Za Švicarsku je ukupno odigrao 91 meč, a na kontu ima 25 golova.