FIZIJATAR Fudbalskog kluba Novi Pazar Jasmin Džogović u nedelju je na graničnom prelazu Horgoš spasao život dečaku (15) iz Grčke koji je sa porodicom putovao za Nemačku.

Kada je mali Grk počeo da diše, Jasminovim sanitetom prebačen je do mađarske granice, gde su ga preuzeli tamošnji lekari.Borba za život dečaka koji je iznenada prestao da diše trajala je kao večnost.

– Bilo nam je interesantno da snimamo kako se vozila sklanjaju da mi prođemo i nastavimo put za Minhen, gde nas je čekao pacijent. Ispred nas je bio džip. Uključio sam rotaciju i sirenu kako bih vozačima signalizirao da se pomere. Odmah posle utakmice u subotu, koju smo igrali na svom terenu, sa dvojicom vozača krenuo sam sanitetskim vozilom za Minhen da preuzmemo jednog pacijenta i prebacimo ga do Novog Pazara. Nekoliko stotina metara pre graničnog prelaza Horgoš naišli smo na veliku gužvu. Tada sam ja vozio, a vozač je uzeo telefon i snimao kolonu vozila. – priča Jasmin i dodaje da nije bio svestan da će upravo zvuk sirene biti od velike pomoći dečaku koji nije disao.

Dete je spavalo, a pošto je kolona bila velika, pa su automobili stajali u mestu, zaspao je i njegov otac.U crnom džipu ispred saniteta bili su otac i sin iz Grčke.

Petnaestogodišnji Grk je prestao da diše, lice je već počelo da menja boju, a pogled mu je bio izgubljen. Jasmin je reanimaciju započeo u automobilu u kom se dečak nalazio, a zatim je dete izneo iz vozila.

–  Kukali su. Svi su čekali da se nešto dogodi. Teška slika. Pamtiću je do kraja svog života – priča Jasmin koji je tehnikom “usta na usta” i masažom srca dečaka vratio u život.Pomoću specijalnih klešta dečaku smo izvadili jezik, koji je zapao ka ždrelu. Ali nije počeo odmah da diše. Porodica dečaka je stajala pored mene, bili su uspaničeni.

Jasmin je tada nastavio putovanje ka Minhenu, ne sluteći da će tri dana kasnije dobiti poziv od dečakovih roditelja, koji su mu zahvalili na svemu što je uradio.Kada je dečakovo stanje stabilizovano, on je Jasminovim sanitetom prebačen do granice sa Madarskom, gde su ga preuzeli lekari hitne pomoći i transportovali za bolnicu u Budimpešti-

– Bogu hvala pa sam bio tu u pravo vreme. To je najbitnije .Uradio sam ono što je bila moja obaveza, za to sam se školovao. – kazao je Džogović.

Njegov otac je tri dana tragao za Jasminom i pronašao ga je preko srpskih državljana koji rade u ovom nemačkom gradu.  Porodica iz Grčke, koja godinama živi i radi u Ofenbahu, vraćala se sa odmora kada je njihovo dete prestalo da diše. Nakon ukazane lekarske pomoći na Horgošu i prespavane noći u bolnici u Budimpešti, dečak je u dobrom opštem stanju prebačen za Nemačku.

Rekao je da želi da dođe u Novi Pazar, ali i da ja budem njihov gost. Najbitnije je da je dečak sada dobro Naši ljudi su mu pomogli da me pronađe. Na internetu su pronašli broj moje ordinacije. Pozvao me je i dugo smo razgovarali.  – kaže Jasmin.