“Nisam iznenađen što se kovid-19 vratio, ali…”, rekao je dr Nestorović.

” Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče Virus je i dalje nepoznanica za naučni svet, ali smo očekivali da se vrati, jer on ne nestaje tek tako. “, rekao je pulmolog Branimir Nestorović za emisiju Pravac.

Drugi talas COVID-19 itekako se oseća u Srbiji, a dr Branimir Nestorović za TV Pink kaže da je to i očekivano.

” Na primer, u Švedskoj je bio zastupljen najbrutalniji model borne sa COVID-19. Po njima ništa ne radite, pustite da umre veliki broj ljudi i sve brzo prođe. Ovaj talas je očekivan. Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče. 

Kada smo se otključali, jedan broj se inficiralo i to je očekivano  Međutim, mi idemo po četvrtom modelu, imali smo zaravnjivanje krive u jednom momentu, međutim veliki broj nije preležalo infekciju. “, kaže Nestorović dodajući da je ljudima bilo teško da sede u karantinu za prethodna dva meseca.

Nestorović kaže da ga povratak visusa nije iznenadio, ali naglašva da ono što ga je zateklo je, kako kaže, sturktura oboljevanja.

” Očekivao sam tako nešto i kod nas. Međutim, ovaj naš trend je blizak Indiji, gde su mladi počeli da oboljevaju. To nema nikakve veze koliko je zemlja razvijena Jutros su Šveđani objavili svoje podatke i procentat smrtnosti kod mladih je tamo jako mali, većina umrlih je bila preko 70 godina. “, rekao je Nestorović.

Objašnajva da je virus i dalje nepoznanica za naučni svet, ali da i dalje važi činjenica da je jako sličan virusu HIV.

“Tu ima sličnosti sa HIV-om.  Prvo napada imune ćelije, prvo njih pobije i onda ide na najslabiju kariku.Međutim, i dalje je nepoznanica i stvara velike probleme . “, objašnajva Nestorović i kaže da su mnogi naučni radovi o ovom virusu povučeni upravo zbog, kaže, ogromnog pritiska javnosti i sturke.

” Tamo je bio tip A, ovaj koji je ovde je tip B, u Americi i Italiji je tip C. Nije svuda sve isto Neki kažu da je virus editovan, a to znači da se virus menja. Više se ne pominje virus iz Vuhana. “, kaže.Kako objašnjva, sada se postavlja i pitanje da li je virus i nastao u Vuhanu i koliko je mutirao dok je stigao do Evrope.

Nestorović je ukazao i na spekulacije da se zapravo virus prvi put javio u Americi tokom zime, ali da se o tome nije pričalo.

To onda ruši koncepciju da je to nastalo u Vuhanu” Znamo da pojavio još u decembru u Americi. Kada je počelo ono prepucavanje između Amerikanca i Kineza, onda je na konferenicji za novinare kineski novinar je pitao američkog sekretara za zdravstvo da li bi dozvolili da otikopaju ljude koji su u Americi umrli od gripa tokom zime i da se dokaže da su bili zaraženi koronavirusom. , objašnjava Nestorović.