Na njegovoj fotografiji vidi se “magično veče” u avgustu 2019. iznad jezera Sent Meri u Nacionalnom parku Glečer u Montani. On je sliku podelio na platformi “Flikr” i više nije ni razmišljao o njoj.Gaurav Agraval, naučnik i fotograf-amater iz San Dijega, nije mogao da veruje kad je u vestima ugledao fotografiju koju je napravio prošlog leta.

Kad bi se slika postavila kao pozadina (wallpaper) telefoni bi se palili i gasili više puta i bilo je potrebno da se resetuju, što je značilo da će se svi podaci na njima izbrisati. Međutim, zbog nekog kvara fotografija je uzrokovala problem na android telefonima.

– Ništa nisam uradio namerno. Žao mi je što ljudi imaju problema – rekao je on.

Ne preporučuje se da to testirate.Izgleda da se problem dešava na nekima, ali ne na svim brendovima telefona koji imaju verziju 10 operativnog sistema android.

On je tada po treći put bio na jezeru sa svojom ženom.

– To je bilo magično veče – sreća se Agraval noći kad je nastala fotogafija.

Taman smo hteli da odemo kad su stvari krenule da se menjaju Bilo je oblačno i sumorno i pomislili smo da neće biti nekog posebnog zalaska sunca.  – priča Agraval.

“Lajtrum” daje tri opcije za boju za eksportovanje finalnog rezultata, a ona koju je Agraval izabrao izgleda da je proizvela zabunu kod nekih android telefona. Zgrabio je svoju kameru i kasnije editovao sliku uz pomoć softvera “Lajtrum”. To je bio trenutak kad je došlo do neke greške.

Agraval nije bio svestan kvara jer nikad nije probao da stavi tu fotografiju kao pozadinu.

–  Imam “ajfon” i u njegovoj pozadini je uvek fotografija moje žene .Nisam znao da će format to da uradi. – kaže on.

– Nadamo sam se da će moja fotografija postati viralna iz nekog boljeg razloga, ali možda sledeći put – rekao je on, odajući da će sledeći put koristiti drugi format.

Agraval na “Flikru” ima preko 10.000 pratilaca a njegove fotografije objavljivane su u magazinu “Nacionalna geografija”.

 

Stručnjaci firme “Pen test” Ken Monro i Dejv Lodž objasnili su da usled razvoja digitalne fotografije telefoni moraju da provere koliko je “prostor za boje” kako bi je pravilno prikazali.

Neki prostori imaju specijalne upotrebe u grafičkom dizajnu pa ćete ponekad videti slike koje nisu u uobičajenom “standardnom RGB” format. Takođe je moguće namerno napraviti sliku koja ima više informacija o boji nego što neki uređaji mogu podneti To je način na koji telefon zna kako da pokaže tačno određenu senku zelene boje, na primer… Postoje različiti načini definisanja prostora za boje.  – rekli su oni, dodajući da se u ovom slučaju pokvario način na koji se neki telefoni odnose prema takvim slučajevima.

-Telefon se gasi jer ne zna kako da se izbori sa tim, a razvijači softvera verovatno nisu razmotrili tu mogućnost – istakli su Monro i Lodž.