Međutim, u praksi nije izvodljivo, te iako postoji mogućnost da virus iščezne, epidemiolozi su po tom pitanju sve manje optimistični.Virus korona, teoretski, mogao bi da se zaustavi i nestane ukoliko bi se čitav svet striktno pridržavao mera i tako prestao da se zaražava.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za “Blic” da ćemo onog trenutka kada se vakcina bude primenjivala obimnije i masovnije moći da govorimo o eliminaciji korone, do tada moramo koristiti mere koje su nam na raspolaganju.

Osim toga, stručnjaci ističu da, globalno gledano, nemamo niti dovoljno kolektivnog imuniteta, ni vakcinu spremnu za upotrebu.

 

Branislav TiodorovićFOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ / TANJUG
Branislav Tiodorović

–  Život mora normalno da se odvija koliko je to moguće. Ako uspemo da primenimo sve ove mere, i ako se svi budemo adekvatno ponašali, doći ćemo do situacije da svedemo broj na sporadične slučajeve. Rizik jednak nuli ne postoji .Moramo koristiti sve mere, od nošenja maski, fizičke distance, do dezinfekcije radnog i životnog prostora, bez okupljanja i druženja. Nema velike filozofije, nema novih mera, moramo da razmišljamo da mi živimo s virusom. – objašnjava Tiodorović.

Korona će nestati onog momenta kada nijedan ljudski organizam više ne bude zaražen, kaže epidemiolog.

–  Ima podataka da on traje nekoliko meseci pa do šest meseci, to je ipak kratak period i zato bi vakcnacija trebalo da bude bolje rešenje. Tek tada možemo govoriti o tome da ćemo doći do faze eliminacije. A ko to može garantovati? Pa to je apsolutno nemoguće. Drugo, kada vakcina bude zvanično aplikovana, kada bude sigurna i omogući imunitet, onda možemo da kažemo da je moguće zaustaviti infekciju. I dalje postoji mogućnost da dobijemo i prirodni imunitet, bez obzira što dosadašnja istraživanja ne pokazuju koliko se zadržava. – kaže profesor Tiodorović.

Širenje virusa ne zavisi od jedne oblasti, zemlje, ili grada, već od celokupnog isključivanja širenja zaraze u celom svetu, što je bez postojanja vakcine nemoguće.

Dva načina

To smo videli skoro kada su nakon popuštanja mera ljudi krenuli da organizuju svadbe, veselja, druženja. Dakle, da bi se na ovaj način zaustavio virus, potrebno je stoprocentno poštovanje svih preporučenih mera, od maski, distance, i bez okupljanja .Sa ljudima koji teško shvataju ozbiljnost situacije ili ih pak ne možete naterati da poštuju mere, teško je moguće zaustaviti širenje virusa. – kaže Kamenov.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov kaže za “Blic” da postoje dva puta da se korona zaustavi, jedan je da se striktno pridržavamo mera, svi bez izuzetka, kako se niko ne bi zarazio, što je, kako kaže, teško u društvu sa različitim navikama, kakvo je naše. Drugi put je iskorenjavanje bolesti.