Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) danas u večernjim satima dostavila je negativan odgovor na zahtjev Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine da se odgodi utakmica između reprezentacija Litvanije i BiH, zakazana za nedjelju (27. februar).

To ipak ne znači da će naš nacionalni tim putovati u Vilnius na meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Razlog je, jasno, sigurnosni rizik kojem bi bio izložen naš nacionalni tim, s obzirom na dramatičnu situaciju u zemljama koje okružuju Rusiju.

“Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba”, kaže generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Podsjećamo, košarkaška reprezentacija BiH u prepunom tuzlanskom Mejdanu poražena je od selekcije Litvanije rezultatom 78:77 u okviru 3. kola druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i dalje ima velike šanse da se plasira u naredni krug.

Novi susret se trebao igrati u nedjelju. Posljednja dva duela BiH će imati u julu, kada gostujemo Češkoj te dočekujemo Bugarsku.