Marinos RicudisFOTO: SCREENSHOT

 

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim, grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Potporučnika Ratne mornarice Grčke Marinosa Ricudisa zato što je odbio da učestvuje napadu NATO-a na SR Jugoslaviju. Vojni sud u Pireju osudio je 1999. godine na dve i po godine zatvora, uslovno na tri godine.

Ricudis se oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela njegova životna agonija. Rucudis je trebalo da uplovi na Jadran na razaraču “Temistokle”, koji je kao deo snaga NATO pakta učestvovao u agresiji.

Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora.

Ricudis je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar.  Kada su prvi put iz Srbije ponudili da mu dodele orden.

Rekao je grčki oficir. :”  Hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi ”

“Zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, pošto je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine” Ipak, Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio mu je orden svetog cara Konstantina, .

Poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procenjeno je da je materijalna šteta između 30 i 100 milijardi dolara.  Bombardovanje Srbije trajalo je 77 dana.