Hrvatski premijer Plenković došao je u posetu Španiji nakon što je Sančez posetio Zagreb u oktobru.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas nakon sastanka s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem da Evropska unija i NATO moraju nešto naučiti iz “greške” s padom bespilotne letelice u Zagrebu, jer “se suočavamo s ratom”.

 Moramo naučiti nešto o tom potencijalnom riziku i grešci, jer se suočavamo s ratom. To je ozbiljna pretnja svim saveznicima. To se moglo dogoditi u Madridu pa moramo pažljivo pratititi te situacije – rekao je Sančez na konferenciji za medije u Madridu, upitan da komentariše pad drona u Zagrebu, prenose agencije.

– Važno je da se sprovede istraga – napomenuo je i dodao da izražava solidarnost s Hrvatskom.

Podsetimo, snažna eksplozija je potresla Zagreb u četvrtak uveče nešto posle 23 sata. Građani su uznemireni izašli na ulice. Pronađen je krater površine tri metra, delovi nečega što je ličilo navodno na avion i jedan crveno-beli padobran. Pojedini specijalizovani mediji utvrdili su da je u pitanju strategijska bespilotna letelica Tu-141 Vr Striž.

Kasnije je ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić potvrdio da je u pitanju dron i da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu, bila uočena na radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski vazdušni prostor.

Premijer Andrej Plenković rekao je pre dva dana da je na bespilotnoj letilici bio eksploziv, neka vrsta bombe, a da će daljom istragom utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, kao i da li je reč o grešci, sabotaži ili nameri.

Još je poznato i da je letelica došla iz pravca Ukrajine, preletela je nebo Rumunije i Mađarske a potom ušla u vazdušni prostor Hrvatske u kojem je bila 7 minuta pre nego što se srušila.