Potpuno je prirodno da se porodice svađaju i da imaju različita mišljenja. Na kraju krajeva postoji izreka “Svaka je glava svet”

 

“Ono što vas najviše muči u ponašanju kod druge osobe je ono što vas muči kod vas samih”  ,neretko se majka svađa najviše sa jednim od svoje dece.Pokušavajuci da ispravite stavove svoje dece,koje ne prihvatate  je u stvari  vaš odraz u njima,i to ih može dovesti do žestokih sukoba.

U razgovarali sa psihologom Mari Segrelles je objasnila da roditelji sa jednim od svoje dece uvek imaju komplikovaniji odnos.

Kada ne možete da tolerisete stavove i  kada prepisujete svoje misli i onda odbambreni mehanizam odnosno “projekcija”to je u stavaru upitanju.

Deca su stavove nasledila od svojih roditelja ,deca vrlo cesto imitriraju svoje roditelje kaze Marti Segrelles.Emocionalni razvoj dece utice i raspoloženje oca ili majke.Od detinjstva deca posmaraju kako se njihovi roditelji ponasaju u razlicitim situacijama.

Deca tada počinju da usvajaju ponašanje svojih roditelja,posebnom tokom adolescencije,od načina na koji govore do načina na koji reaguju,tada se ličnost svakog od njih počne uspostavljati.

Tako da kada postanete roditelji vi vidite da i vaše dete čini iste greške kao i vi i automatski želite da ih ispravite.Normalno je da tokom života gledate u prošlost i da niste zadovoljni nekim odlukama ili načinom na koji ste reagovili i želeli bi to da promenite.

Kako da razrešite ove sukobe?

Ipak, sve i da uspete prošlost da ostavite iza sebe morate prihvatiti da deca “ne pripadaju” mami ili tati.Ona moraju sama donositi odluke i praviti sopstvene greške kao lično iskustvo učenja.Psiholog Segrelles rekla je da bi roditelji trebalo da prepoznaju sopstvene unutrašnje sukobe i da ih razreše, a zatim da pokušaju da utiču na svoju decu..

 

Procenite način na koji se obraćate detetu, ton i reči koje koristite.  Uvek pokušajte da razmišljate iz ugla deteta pre nego donesete presudu.

“Ako ne prihvataju vaš savet, negoduju… setite se da bi ste i vi verovatno reagovali na isti način. Pokušajte da se zbog toga ne ljutite.”

Važno je da kontrolišete emocije. Pokušajte da budete što mirniji.  Ako je rasprava preglasna, ako vičete i upućujete reči koje mogu da povrede, bolje je pauzirati i ostaviti raspravu za drugi put.

“Morate prihvatiti da nisu sva ljudska bića jednaka i da morate da tolerišete razlike.”