Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević (86) ponovo se bori sa karcinomom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana još 2011. godine, dva puta je pobjedio, ali se opet vratila. Sada je gostovao u emisiji Zdravlje na kvadrat. Tu je govorio o bolesti sa kojom se bori.

“Gotovo je sigurno da ne bih doživio tako duboku starost da sam drugačije nego zdravo živio. Došao sam tu da kažem istinu, jer sve drugo bi moglo tebe povrijediti, a ti to ne zaslužuješ. Nisam pazio nikad na prehranu. Nikada! Ne pijem, pite jedem, sarmu jedem, ali nikad nisam, tako reći, popio kap alkohola jer moj otac je pio za pet generacija. Donedavno sam vježbao, a onda sam shvatio da ne mogu više. I to hendikepira u mnogočemu, ali se sjetim svoje starosne dobi i znam da se čak moram čuvati i od rekreativnih aktivnosti.”

“PSA je bio visok. I onda sam išao u Ženevu na biopsiju i tamo su, naravno, konstatirali da sam pozitivan. U Innsbrucku mi je profesor rekao: ‘Vaša je tako velika da je moramo…’ I tako sam izvadio prostatu. Prošetao se rak, na ovaj dio živaca za seks, pa mi je uzeo svu snagu seksa, iako sam ga ja lijepo molio da spasi barem jedan mali živac.”

“Daj mi samo jednu godinu”
Rekao je da nikad ne bi odabrao operaciju, nego zračenje.

“Idemo na preglede, rodila su se četiri nova (karcinoma op.a.). To je nešto što nije uobičajeno, tako da sam u mom velikom optimizmu i pesimist jer je evidentno da se on ovaj put ne šali sa mnom. Otišao je na kosti, otišao je na koljena, i tako.”

Na kraju je rekao:

“Daj mi samo jednu. Jednu godinu, jednu godinu. Ona je tako u ovoj dobi dugačka. I daj mi da me ništa ne boli. Oni ljudi koji imaju vrlo nizak stupanj tolerancije bola, što je kod mene, jako se plašim kad me zaboli, evo ga, krenulo je. Da mi je potrčati. Samo da mi je još jednom potrčati, a ne mogu.”