Želim da se ovo što pre završi i da dobijem ono šta sam zaslužio . Žao mi je što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i želim da se izvinim porodici pokojnice, kao i svim njenim bližnjima Da, da, razumeo sam šta mi se stavlja na teret i smatram se krivim, ali ne na način kako to govori gospođa tužiteljka. .- izjavio je danas 36-godišnji Branimir Čaleta iz Vinovca pred sudskim većem splitskog Županijskog suda.

 

Optužnica tereti Čaletu, koji ima hrvatsko i slovačko državljanstvo jer je rođen u Slovačkoj, da je 15. septembra 2013. godine bio u hostelu “Minora” u Dnjepropetrovsku zajedno s Ganom, i to u sobi broj 102 koju je ona iznajmila i platila za njega kad joj je došao u posetu.Čaleti je, kako piše Slobodna Dalmacija, počelo suđenje za teško ubistvo svoje tada godinu dana starije devojke Gane Kitaeve koja je bila u osmom mesecu trudnoće.

Ubio devojku i nerođeno dete zbog bolesne ljubomore

Zbog njene smrti umrlo je i njeno nerođeno dete. Nakon toga ju je, kako je navedeno u optužnici, “neutvrđenim masivnim tupo-tvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom” najverovatnije čekićem izudarao po glavi, smrskavši joj lobanju i lice.

U periodu od 14.15 sati do 20 sati tog dana ju je, zbog ljubomore i kako bi je kaznio jer je zatrudnela sa drugim muškarcem te kako bi sprečio da rodi dete i nastavi vezu s tim muškarcem, brutalno izudarao tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu.

Pobegao je sa mesta zločina, usput bacivši i svoju i njenu krvavu odeću, kao i Ganin mobilni na smetlište uz put pokraj jedne rastinjem obrasle napuštene zgrade.Nakon toga je skinuo njenu odeću, zamotao telo u čaršav i sakrio ispod kreveta.

Ukrajinska policija pronašla je u kupatilu, na kvaki vrata, umivaoniku i zidu sobe tragove krvi, kao i komadić kosti. U prostoru između tavanice i spuštenog dela plafona nađena su dva jastuka i posteljina sa tragovima krvi.Žrtvino telo otkrili su njeni roditelji koji su došli u hostel da je traže, jer im se nije javljala na telefon. Majka je videla mrlju na podu sobe, a otac se onda sagnuo i pronašao zamotano kćerino telo ispod kreveta

Po snimcima video-nadzora vidi se da je Čaleta tog dana u 17.44 sati izašao iz sobe na petom spratu hostela sa punom sportskom torbom, nije hteo u dva navrata da uđe u lift s drugim ljudima, već je čekao da bude sam.  Sve je to napravio kako bi telo bilo što kasnije otkriveno, a on je za to vreme pobegao autostopom prema granici.

Tražila je oproštaj

Govorio je svima da želi da se venčaju i dobiju decu. Čak je smislio i ime njihove buduće ćerke.  Čaleta i Kitaeva upoznali su se u leto 2012. godine dok je ona bila gošća u Primoštenu, a on je u hotelu u kom je odsela radio kao konobar. Nakon što je otišla iz hotela, odsela je kod Čaletinih roditelja, a kad se vratila u Ukrajinu, kontaktirali su telefonski, a on je nekoliko puta i bio kod nje.

Kazala mu je da je postala bliska s drugim muškarcem kad se njihova veza raspadala i tražila je oproštaj od bivšeg mladića. Čaleta to, međutim, nije mogao da prihvati.  Istraga koju su sprovele ukrajinske vlasti pokazala je da je Gana u aprilu 2013. godine rekla Čaleti da je trudna, da su o tome komunicirali, da mu je govorila kad ide kod doktora, kakav je tok trudnoće i kako se oseća.Roditelji i brat pokojne Gane javili su splitskom sudu da ne žele da daju iskaz preko video veze, već da dođu u Split i u sudnici da daju iskaz.

Suđenje će biti nastavljeno u septembru.