Vukašin Petranović nekadašnji golman Veleža, Dinama, Trabzona… Petranović je u najtežim godinama branio za BiH i nosio dres s ljiljanima. Odazivao se Petranović na sve utakmice i dolazio o svom trošku.
– U dobru i u zlu, uvijek sam bio uz državu Bosnu i Hercegovinu, konstatuje bivši, odnosno prvi golman našeg državnog tima Vukašin Petranović, koji je sa dosta emocija pričao o reprezentaciji BiH, Sarajevu, Mostaru…
A onda je Petranović sa dosta sjete pričao o prvim akcijama, kako kaže, naše reprezentacije.
– Prvi poziv u reprezentaciju dobio sam ratne 1993. godine. Dobro se sjećam, to je bilo pred humanitarnu utakmicu u Dizeldorfu koju je organizovao jedan veliki čovjek – Bosanac I Hercegovac, Aleksandar Ristić. On se pokazao kada je bilo najteže… Tada su po prvi put iz ratnog ludila izašli Fuko Muzurović, tadašnji selektor, Predrag Pašić… U Dizeldorfu je na okupu bila elita našeg fudbala – Haris Škoro, Vlatko Glavaš, Slaviša Vukićević, Admir Smajić… Bojim se da nekoga ne zaboravim.
Podsjetimo, boje naše reprezentacije u tim prvim utakmicama – pored Petranovića, branili su: Enver Lugušić, Fahrudin Omerović, Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suvad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević, Demir Hotić, Blaž Slišković, Safet Sušić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro, Edim Hadžialagić, Haris Karamehmedović, Mirza Varešanović, Sanjin Pintul, Enes Demirović, Almir Turkovic, Ivica Jozić…
– Kroz sve te revijalne utakmice, gdje smo se za našu BiH borili i na “zelenom tepihu”, širili smo istinu… Međutim, kada su se približile kvalifikacione utakmice, pomaknut sam u stranu.