Bosanskohercegovački stručnjak u Njemačkoj Almedin Civa je u razgooru za njemačke medije govorio i o bosanskohercegovačkim klubovima Željezničaru i Sarajevu, prenosi portal sport1.

Civa je istakao da Željezničar ili Sarajevo ili bilo koji bh. klub moraju proći pakao od kvalifikacija da bi došli u grupnu fazu nekog takmičenja što je izrazito teško.

– Dajem primjer, Željezničar ili Sarajevo osvoje titulu prvaka Bosne i Hercegovine i oni moraju igrati tri kvalifikacione runde da bi se plasirali u Ligu prvaka što je jako jako teško. Dolazimo do sljedećeg problema a to je da će trojica najboljih igrača otići jer im je to posljednja šansa da nešto zarade tako da idu u Tursku, Belgiju ili 2. Bundesligu. To znači da Željezničar ili Sarajevo nemaju šanse u kvalifikacijama. Bio sam na utakmici Sarajevo – Celtic u kvalifikacijama za Ligu prvaka, nisu imali nikakve šanse, rekao je Civa i dodao:

– Ono što želim reći je da Liga prvaka nije više Liga prvaka za mene jer igra sve manje i manje prvaka. U Engleskoj neko može završiti četvrti i opet doći do finala, a neke druge zemlje moraju proći tri kruga kvalifikacija što je jako jako teško proći.

Civa je od 1990. godine nastupao u više njemačkih klubova da bi se oprostio 2012. Trenutno je trener Lokomotive Leipzig.