Aleksa, Nikola i Đorđe Racković danas su promovisani u oficire Vojske Srbije, a roditelji su za Kurir ispričali koliko su ponosni na njih

Ispred Narodne skupštine danas je među 139 kadeta i kadetkinja koji su danas i promovisani u oficire Vojske Srbije stajala rame uz rame tri brata. Braća Racković, koji su rođeni kao trojke. Rođeni su u razmaku od minut, dana 20.april 1998. godine. Prvi se rodio Aleksa, porom za njim Nikola, a najmlađi je Đorđe.

Mladen Racković, otac ovih divnih mladića ispričao kako je došlo do toga da sva tri sina upišu Vojnu akademiju.

– Do toga je došlo nekom njihovom zajedničkom idejom koju mi zaista u početku nismo shvatali ozbiljno, jer nemamo vojnu tradiciju u porodici. Svi se od malh nogu bave sportom, a možda su sportski duh i ljubav prema otadžbini to što ih je nagnalo na ovo – rekao je ponosni otac, koji je dodao da je sa njima obilazio razne sličmne promocije i manifestacije, zbog čega im se možda upravo i rodila želja da budu na tom mestu.

Porodica Rackov
FOTO: SUZANA TRAJKOVIĆ

– I dalje možda nismo svesni da se ovo desilo. Bili smo nepoverljivi u decu, ali smo ih podržavali u tom njihovom putu. Verujem da su izabrali pravi put, i da će ostati časni ljudi, kao što su i do sada bili. To mogu reći sa ponosom – rekao je Mladen.

Braća će se sada razdvojiti, svaki će otići u svoju jedinicu. Celog života, pa i tokom školovanja kada nisu bili sa roditeljima, bili su zajedno, a sada će se razdvojiti.

– Teško je o tome i govoriti. Teže će možda biti našoj deci jer su oni stalno bili u gimnaziji i akademiji stalno zajedno i oslonjeni jedni na druge. Mi smo sada osuđeni da ih viđamo vikendom, i to nije lako – govori mama Gordana, suzdržavajući se da ne zaplače.

– Već duže vreme viđamo ih retko. Od petočlane porodice koja je stalno na okupu, sada se družimo vikendim, i uvek je to premalo vremena za nas. Na to nikako da se naviknemo. Oni odrastaju, svesni smo toga, i to što nam je nekad teško što smo odvojeni je za njihovu bolju budućnost – rekla je ona, dodajući da se nada da će u skorijoj budućnosti njihova porodica i da se proširi.

Na pitanje da li strepe što su odabrali da budu vojnici, otac Mladen kaže da nema razloga za to.

Kurir.rs / Suzana Trajković