Porodilja D. S. (31) iz Niša, koja se porodila u 34. nedeljii trudnoće preminula je u u toku noći 23. i 24. avgusta nakon porođaja u Kliničkom centru u Nišu.

Kako saznajemo, porodilja je preminula zbog poremećaja koagulacije.

Prema njegovim rečima, on je sam bio šef dežurne ekipe i učestvovao je od početka do kraja, ali je obduckija rađena juče i još nema odbukcioni zapisnik.

– Nakon porođaja koji je protekao potpuno uredno osim što je bio četiri do pet nedelja pre termina, došlo do popuštanja njenog sistema za koagulaciju i ona je stradala uprkos svim našim merama od iskarvarenja – rekao je za „Blic“ dr Bojan Lukić, direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu.

 

Bila je zdrava, ova smrt je enigma

–  Kada nam sudska to bude vratila, komisija će to da izanalizira i da da svoje mišljenje o eventualnim propustima da li ih je bilo i tek nakon toga ćemo moći da kažemo nešto više. U ovom trenutku i za mene je enigma šta se dešavalo.Kompletna medicinska dokumentacija je na Institutu za sudsku medicinu, a ona je neophodna da bi komisija Kliničkog centra za proveru kvaliteta stručnog rada imala sa čime da radi. ” – kaže dr Lukić.

– U ovom trenutku ne možemo reći ništa više od ovoga – kaže dr Lukić.

Specijalna komisija ispituje slučaj

– Nakon toga će dati svoje mišljenje. Onda ćemo imati više detalja koje ćemo moći da iznesemo javnosti – rekao je on.

Komentarišući optužbe rodbine preminule porodilje, on kaže da smatra da su neosnovane.

–  Prva obdukcija je pokazala da nema osnova za njihove optižbe, ali čekamo detaljan izveštaj. Mislim da će se za 15 dana znati sve o ovom događaju  Istog dana oko 20:15 obavio sam razgovore sa ocem i mužem preminule žene. – rekao je on za Telegraf i dodao da je oformljena Komisija za proveru stručnog rada koja čeka obdukcioni nalaz sa Zavoda za sudsku medicinu.