Veliki praznik uoči Božića,Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Tucindan.

Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: “Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri.”

Dan kada se tradiocionalno u srpskim porodicama priprema hrana za Božić i tradicionalno božićno prase.Pravoslavni hrišćanski vernici širom sveta sutra obeležavaju praznik u narodu čuven kao Tucindan.

U zavisnosti o mogućnosti i potrebe ukućana zavisi i veličina pečenice.Na sutrašnji dan, prema narodnim običajima ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, pa se taj dan zove Tucindan.

Ubijeno ili samo ošamućeno prase se kolje i hvata mu se krv koja se meša sa mekinjama ili drugom stočnom hranom, pa se time hrani stoka da bi bila napredna i zdrava.Nekada se pečenica tukla, ubijala krušicom soli, a kasnije su počeli da je ubijaju ušicama sekire.

Prase ili svinjče kolju se u znak prinošenja žrtve višim silama, da bi stoka bila napredna, a petao ili kokoš se kolju za napredak pernate živine.Negde se pored pečenice, obavezno za Božić kolje kokoška ili pevac i to na kućnom pragu. Kokoš pojedu svi ukućani, a perje se zakopa u mravinjak kako bi bilo perja kao mrava.

Na Tucindan ne valja tući decu ili da se deca međusobno tuku i svađaju, jer se veruje da  će cele godine biti nevaljala i da će dobijati batine, ili biti bolešljiva.

U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljene na Tucindan ima lekovita svojstva i da je valja stavljati na bolna mesta.

Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri.