Ugledni doktor, akademik Asim Kurjak pokrenuo je lavinu reakcija nakon što je, gostujući na Face TV-u, izjavio da nije bio mentor direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, kao i da ona nije bila njegova učenica, piše Avaz.

Tačno je da je bila kod mene, ali tek nekoliko mjeseci, tokom rata u BiH – rekao je Kurjak.

Kupila kutu

Školovanje Izetbegović je pod velom tajni. U biografiji prof. Izetbegović navedeno je da je specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Sve to trajalo je od 18. avgusta 1994. do 7. februara 1996. godine u Zagrebu. Inače, specijalizacija traje četiri godine.

Dok je bila u Zagrebu, Izetbegović je živjela s prof. dr. Aidom Cviko, koja danas živi u SAD i ugledni je stručnjak u oblasti dječije patologije. O periodu Sebijinog života u Zagrebu za „Avaz“ je govorio bivši suprug od Aide Cviko Muradif Pajt.

– Upoznao sam je 20. novembra 1991. godine, kada me Alija Izetbegović doveo na prvi Kongres SDA u Sarajevu. Na tom Kongresu sam upoznao i svoju buduću suprugu. One su zajedno živjele kod Salema Šabića, u istom apartmanu. Pred sami rat smo se vjenčali, a poslije, mislim da je bio juni 1992. godine, moja punica je Sebiju dovela kod nas u Zagreb, da živi s nama – kazao nam je Pajt.

U septembru iste godine, kako nam je rekao, posudio je Sebiji 4.500 KM za magisterij. Nekoliko dana poslije kupila je kutu (bijeli mantil) na kojoj je pisalo Sebija Izetbegović.

– Otad nikad više nije otišla na predavanja, čak sumnjam da je ikako uplatila taj magistarski, da budem iskren, jer kutu možeš kupiti i izvesti ime. Nikad mi nije vratila novac, nema veze. U novembru je otišla u Tursku. Sve vrijeme, umjesto na fakultetu, boravila je u klubu „Gradačac“. To je bio zavičajni klub. Držala je kojekakva predavanja, vazila. S naukom ona nije imala ništa – ispričao nam je Pajt.

Godinu poslije se, kako dalje priča, sa suprugom spremao krenuti za Ameriku. Supruga Aida sakupljala je dokumentaciju da bi nastavila raditi te je primijetila da joj nedostaju magisterij i doktorat.

Pitala me gdje joj je magisterij. Govorio sam joj: „Otkud znam, nemam blage veze, moja Aida.“ Nakon nekoliko dana ona je shvatila da je to Seka uzela. Nazovem Sebiju i pitam je: „Da slučajno ne znaš gdje je Aidin magisterij?“ Počela mi se odmah izvinjavati – „Halali, oprosti“, govorila mi je. Kazala je da ga je slučajno ponijela sa sobom. Rekoh: “Nema problema, prvim avionom dolazim” – rekao je Pajt.

Potom je sa suprugom otišao u Tursku te kontaktirao Sebiju Izetbegović. Nakon nekoliko sati, na dogovoreno mjesto nije došla ona, nego, kako kaže Pajt, „neki tip“.

Bez reakcije

– Donosi nam kesu u kojoj su bili magisterij i doktorat. Kada je supruga otvorila kesu da vidi šta je unutra, primijetila je da nedostaje prvih nekoliko stranica na kojima su pisala imena mentora, članova komisije… Supruga me samo tužno pogledala i meni je sve bilo jasno. Ne kažem da je prepisala ili plagirala magisterij moje supruge, nego da je ukrala rad. Ne znam šta je s tim radila i zašto je iskidala stranice.

Simptomatično je da je akademika Asima Kurjaka vidjela jednom ili dva puta u životu, a da je navedeno da joj je bio mentor. Sve što je gospodin Kurjak rekao je od riječi do riječi ono što ja godinama govorim. Ona nikad nije demantirala ni moje tvrdnje, a ni gospodina Kurjaka, nikad nije tužila za klevetu. Ni ona ni Bakir ni njihovi botovi. Ona nema s naukom blage veze. Zakonski nije imala pravo da se uopće prijavi na magisterij jer nije položila nijedan ispit. To je sve falsifikat – kazao nam je Pajt.

Domet joj je dom zdravlja

Posljednji put Pajt je Sebiju Izetbegović vidio 1992. godine u Zagrebu.

– Nemam nikakav kontakt s njoj. Njen domet je da radi u nekom domu zdravlja. Znam je kao nadripisara, nadriljekara. Znam je kao kriminalca, jer su to krivična djela što je uradila – rekao je Pajt.