Nekad smatran jednim od najboljih mladih napadača u evropskom nogometu, Nicklas Bendtner nikada nije uspio ispuniti svoj potencijal u engleskom Arsenalu.

Još 2018. godine uhapšen je nakon što je taksisti slomio čeljust, dok ga je četiri godine ranije drugi vozač optužio da “trlja genitalije” u taksiju. I prije toga, još 2013. godine, uhapšen je zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

U intervjuu za BBC Sport, Danac je otkrio da je nekada bio ovisan o klađenju, jer je želio imati sličnu navalu adrenalina kao što je bio slučaj tokom nogometnih utakmica.

“Ponekad bi to moglo izgledati kao ovisnost”, rekao je Bendtner (34).

“Uvijek sam osjećao da imam sve pod kontrolom, ali ta noć je bila svojevrsna prekretnica za mene. Znao sam da ovo nije stil života koji želim. Zbog mnogo povreda na terenu, nisam mogao pronaći taj nivo uzbuđenja, igrati pred 60.000 ljudi.

Ništa nije doraslo tome. Jedino sam mogao dobiti taj takmičarski naboj u kasinu. Što su ulozi veći, to je veći nalet adrenalina. Pao sam za 400.000 funti, ali sam na kraju osvojio dosta i na kraju sam izgubio samo 20.000 funti.

Osjećao sam se užasno, ali nakon što sam vratio novac mnogo sam razmišljao i znao sam da je to kraj mojih velikih kockarskih noći. Nisam želio biti samo još jedan tip koji je igrao nogomet i izgubio sav svoj novac i nije koristio svoj mozak”, rekao je Bendtner.

Nakon što je napustio Arsenal, Bendtner je igrao za njemački Wolfsburg, engleski Nottingham Forest i norveški Rosenborg prije nego što je odlučio završiti karijeru 2019. nakon kratkog boravka u Kopenhagenu.