Pre dva dana smo imali 122 zaražena, sada je to već 512, šta ako nam se desi scenario iz regiona, bilo je pitanje novinarke na šta je Kon odgovorio:

-To su sve procene, bilo bi idealno da se sve to ne ostvari uz masovno nošenje maski ili ćemo da platimo danak zato što ne verujemo da ovo postoji. Ceo ovaj talas može da traje 12 do 16 nedelja, Beograd je u trećoj nedelji.

“Taj spas je samo u našim rukama .Teško je zamisliti da ne prođemo kao region sa hiljadama zaraženih, ako se ne pridržavamo mera. Vrlo smo sličnog ponašanja. Imamo razliku u tome što smo suzbili drugi talas, pa smo imali period mira, to je jedina razlika. Da očekujemo spas od drugog, ne. – kazao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

 

Predrag KonFOTO: TV PRVA / SCREENSHOT
Predrag Kon

 

Jako smo daleko od tih mera, nećemo to ni dostići. Bez obzira na to ako čovek hoće da bude potpuno jasan, neće biti prepuštanja smrti tek tako.

On je istakao da se ne planira da non kovid bolnice prebace u kovid.

–  Mi nemamo sad podatke da je to na mestu nekih zabava, jer uglavnom ljudi ne znaju ili neće da kažu. Zamolio bih da sve oni koji su bili zaraženi da sve kontakte prijavljuju . Trenutno je najgora situacija u Beogradu, on je u centru pažnje. Mi ne shvatamo da moramo da se štitimo na svim mestima. Niko ko se zarazio nije želeo da bude zaražen, ali su se zarazili.- istakao je on za Kurir.