Silvija je sve nade polagala u rezultate genetike, koji je trebalo da pokažu od čega ona zaista boluje.

Sandra Đurić (16) je devojčica koja svoje detinjstvo provodi u bolnici i to već punih 14 godina. Njeno stanje drastično se pogoršalo pre dve godine kada je dobila i prvi epileptični napad, od tada do danas njeno stanje je sve lošije.

Kako kaže majka Silvija, koja je Sandrina najveća podrška i pomoć u svakom trenutku, Sandrin organizam puni se vodom, a da situacija bude još teža rezultat na korona virus je pozitivan.

1 / 5 FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

– Nekoliko puta je rađena biopsija kože, svako malo je “seckaju”, a rezultata nema ni na vidiku. Urađena je i analiza genetike, i posle nekoliko meseci rezultati su konačno stigli, ali nisu dobri. Moraju na dodatne analize u Nemačku jer se Sandrini simptomi ne poklapaju za rezultatima genetike. Očajna sam, ne znam kako da pomognem svom detetu, a svakodnevno je gledam kako se bori sa nepodnošljivim bolovima i gubitnom daha.

Silvija je sve nade polagala u rezultate genetike, koji je trebalo da pokažu od čega ona zaista boluje.

– Možda je loše što kažem ovo jer roditelj nikada ne može biti umoran kada je dete u pitanju, ali ja jesam. Nemam kome dalje se obratim, sve sam nade polagala u rezultate genetike. Samo se vrtimo u krug, predlažu mi nastavak biološke terapije, nisam stručna, ali dovoljno je da pogledam Sandru, terapija koju sad uzima ne daje rezultate, čak ni ako bismo gledali na duže staze jer je stanje iz dana u dan sve gore.

Silvija za pojedine doktore u Tiršovoj nema reči hvale, neke promene desile su se tek nakon što je prijavila slučaj inspekciji rada.

– Pre par noći umalo se ugušila od vode koja je nadošla u organizmu, sve je svrbi, boli i peče. Niko od doktora nije došao ni da je pogleda, a kamoli da joj uključe terapiju. Nekad imam osećaj da im je svejedno i da samo čekaju dan kada će je prebaciti na klinike za lečenje odraslih. Svaki dan mi se svodi samo na molitve da mi ona ostane živa, jezivo je ovo što se dešava, kaže Silvija.

Pitali smo Silviju kako izgleda Sandrin dan u bolnici i šta će dalje biti.

Jutro previše bolova po celom telu, jutarnja ukočenost, malaksalost, nadutost, otok zbog vode, dan proveden u bodenju i nalaženju vene jer je prepuna ožiljaka od uboda nema mesta više gde da se ubode na kiseoniku kada zaspi seturacija pada do pedeset najmanja .Mučenje, ispitivanja, uzaludna snimanja I ništa ne nalaze .Slušanje doktora da budemo strpljivi. Nakon dobijanja laseksa venski , skoro svakog dana zajedno pratimo koliko je tečnosti izbacila. Najteže mi pada njeno pitanje drhtavim glasom “mama da li ću se ugušiti od vode”. Uveče je stignu jaki bolovi, ne znaju gde se nalazi voda, pretpostavljaju da je u mišićnim tkivima, ni za to nisu sigurni. Noć provedem mereći joj seturaciju, stavljajući je na kiseonik. I sada je na kiseoniku jer spava .U spavanju joj više spada seturacija i guši je voda koja nadolazi stalno, a uzrok ne znaju, odgovara Silvija.

Sandra na je početku svog života, a svakog dana susreće se sa novim problemima koji joj dodatno narušavaju zdravlje.

Na sve muke od juče je počeo i zub da je boli. Ne možemo ići kod zubara jer cekamo rezultat PCR testa. Mi iz bolnice nismo izašle, osim na biopsiju kože. Stigli su i rezultati biopsije, sada čekam doktorku koja je na ispitu da dođe I kaže mi rezultate. Sve je samo čekaje, neizvesnost i strepnja.

I za dalju terapiju doktorka koja je vodi kaže ne sme da da terapiju koja navodno nije priznata od strane Fonda, dodaje Silvija.

Espreso portal kontaktirao je Tiršovu, jedini odgovor koji smo dobili jeste da se oni povodom ovog slučaja neće oglašavati.

Podsetimo, Sandra i Silvija žive kao podstanari u Smerevskoj Palanci, od primanja imaju samo socijalnu pomoć, a Sandrin otac ne učestvuje u lečenju i odgajanju svoje ćerke.

Takođe, godinama su bile fizički maltretirane od strane članova porodice sve dok Silvija nije odlučila da ode i Sandri pruži topao zagrljaj, mnogo ljubavi i život u kom nasilje ne postoji.

Za sada, Sandri i njenoj mami u ovoj borbi možete pomoći uplatom na ove žiro račune:

200-125222501-36 dinarski račun u Poštanskoj štedionici

325-9340600187195-22 devizni račun u Vojvođanskoj banci

Visoka je oko metar, a ovako je izgledala pre nego što je bolest postala progresivnija.

1 / 7 FOTO: PRIVATNA ARHIVA