Snežana Ristić, medicinska sestra iz Kliničkog centra u Kragujevcu, svojim postom na Fejsbuku digla je Srbiju na noge. Njene reči šire se kao poplava društvenim mrežama, a ona je samo bila iskrena o tome šta misli o zdravstvu u Srbiji.

Ona je putem Fejsbuka pitala:

“Da li znate, koliko sam puta, na svojim rukama imala mrtve ljude, mrtvu decu iz saobraćajnih nezgoda, izbodene noževima, upucane, alkoholisane, overene narkoticima, pretučene, sa teškim prelomima rebara ili lobanje? Znate li koliko puta sam ispirala nečiju decu, žene, muškarce, koji popiju šaku lekova i pokušaju suicid? Na to ih nismo naveli mi u belim mantilima, već porodica ili okolina”, pitala je ta medicinska radnica.

“Blic” prenosi delove njenog posta:

“Razmišljam o ovim aktuelnim događajima na temu zdravstva. Ljudsko sam biće, po profesiji -zdravstveni radnik. ….I kao čoveka, boli me upravo – ljudska zloba. I sudite mi…”, piše Snežana Ristić.

Ona pita, da li znamo koliko puta je “ispirala nečiju decu, žene, muškarce, koji popiju šaku lekova i pokušaju suicid?”

Snežana Ristić
Snežana Ristić

Na to ih, kako kaže, nisu naveli oni u belim mantilima, već porodica ili okolina.

Snežana poziva sve da joj sude “jer je bila neprijatna prema gospođi od 80 godina, koja je insistirala da bude pregledana baš kad smo reanimirali dečaka od 12 godina”.

“I, sudite mi jer sam X puta preplakala smenu zajedno sa roditeljima koji dođu da identifikuju svoju decu …. I jesam, zapalila sam cigaretu, napisala primopredaju i krenula kući da ugledam svoju decu.

Koliko asmatičara, koliko ujeda stršljena, pčela, pasa. …Koliko padova s motora, traktora, oraha, aneurizmi, epi – napada… Koliko bolova u grudima, stomaku, leđima, bubrezima… Koliko krvarenja….I čega još sve?”, piše ta medicinska sestra o svojoj poslovnoj svakodnevici.

Ona dodaje da “obični građani ne treba da znaju s čim se mi sve srećemo. I ne treba da znaju kako se rodbina ponaša i preti… (Spasite ga!!! Ako on ne preživi i vi ste mrtvi !!!!)”

“Sudite mi jer radim masažu srca momku iz saobraćajne nezgode, a sve vreme mu zvoni telefon na kom piše “mama”… I, oči mi se mute od suza, ali “navijam” da srce uspostavi ritam”. Sudite mi jer zagrlim majku koja ljubi svoje mrtvo dete i kaže: “Da te pokrijem, sine, da ti ne bude hladno…, a onda to isto dete odguram u mrtvačnicu”, piše ta žena i završava:

“Sudite mi jer posle toga zapalim cigaretu, obrišem lice i nasmešim se narednom pacijentu… I, nebitna je plata… Ovo nema cenu… Sudite mi vi, koji nikada i ne biste mogli da radite ovaj posao…

Sudite mi… JA SVOJ BELI MANTIL NOSIM PONOSNO i verujem da postoji NEKO ko će suditi svima nama”, završila je ona.

Direktor KC “Kragujevac: Ona je naša!

Kako je za “Blic” rekao direktor KC “Kragujevac” dr Predrag Sazdanović Snežana Ristić radi kao glava sestra u Klinici za kadriologiju.

– Pre toga je godinama radila u Urgentnom centru, kao medicinska sestra. Inače je je zavšrila književnost, a pre toga Medicinsku školu. Izuzetan je čovek i požrtvovan radnik – naveo je dr Sazdanović.