Region je juče šokirala vest da je građanima iz samo 10 zemalja dozvoljen ulaz u Hrvatsku, a da Srbije među njima nema, kako je najavio premijer Andrej Plenković.

 

Granica

Granica, Foto: Tanjug

Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog-Izjavio je : Dovoljno je da građani Srbije pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more – rezervišu smeštaj u Hrvatskoj.

Međutim, ono što nije rečeno je da građani iz svih ostalih država, takođe mogu ući u Hrvastku, ali moraju imati neki konkretan razlog, ekonomski ili lični, ali i dokaz za to, piše Blic.  Stranci iz 10 zemalja moraju da se najave unapred, da pošalju mejl sa podacima i dobiju uputstva o ponašanju u Hrvatskoj tokom pandemije. Region je juče šokirala vest da je građanima iz samo 10 zemalja dozvoljen ulaz u Hrvatsku, a da Srbije među njima nema, kako je najavio premijer Andrej Plenković.

-Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemli, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu. Njihovi građani moraju da dobiju uputstva kako da se ponašaju u našoj zemlji zbog koronav irusa. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju – objašnjava Capak.Sa 10 zemalja uspostavili smo bilateralne dogovore, da ćemo ih puštati na granici da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred.Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. 

Andrej Plenković

Andrej Plenković, Foto: AP/Daniel Kasap

Građanima Srbije još uvek nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, bez karantina od obaveznih 14 dana, .pa nas Capak poziva u Hrvatsku na more, ali ako ne možete kod njih, dođite kod nas!Ne bih mogao da komentarišem poteze vlasti u Crnoj Gori, – naglašava Capak.

“Otvaramo se za turizam” Plenković je juče objavio popis zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku .

Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku -S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspeli da pobedimo epidemiju, uspeli smo da napravimo plan gde bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. rekao je Plenković.