Kon upozorava ipak ne treba da se zavaravamo jer i dalje imamo četvorocifren broj novozaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je večeras da je epidemiološka situacija što se tiče kovida povoljnija i da je dobra vest što u nedelji posle izbora nije uočen porast ili stagnacija broja novoobolelih.

– To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao – rekao je Kon za Tanjug dodajući da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak naših građana iz inostranstva ali da je i u tim zemljama odakle dolaze situacija trenutno bolja.

On upozorava ipak ne treba da se zavaravamo jer i dalje imamo četvorocifren broj novozaraženih.

Govoreći o preporukama, Kon kaze da su one sada definisane tako da su spuštene sa “obaveznih” na nivo “snažnih preporuka” za stanovništvo u zatvorenom.

Predrag Kon

Predrag KonFoto: Srbija Danas / Saša Džambić

– U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno, iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se broj obolelih spusti na trocifreni na dnevnom nivou i da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta, ali se spušta – rekao je Kon.

Što se tiče virusa gripa trenutno su prisutna sva tri, a u Beogradu, u poređenju sa 2019. godinom, odnosno pre pandemije, nema značajnije aktivnosti virusa gripa.

Kada je reč o odjavljivanju pandemije, Kon objašnjava da Svetska zdravstvena organizacija još nije definisala kako će to uraditi jer odjava podrazumeva prestanak javnozdravstvene opasnosti, a SZO to globalno još neće moći to da uradi.

– Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se on ponovo javiti u toku ove godine, da li na leto ili tek na jesen – rekao je Kon i ponovio da još uvek nema bolje mere zaštite od vakcinacije.