Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta nam je svima objasnila da li i kako bi klima uređaji mogli imati uticaj na aktivnost virusa koji još uvek hara našom zemljom i svetom.

Evo rešenja zagonetke:

„Ništa se ne menja kada su kućni klimatizeri u pitanju – uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoća spolja unese preko klime, već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečistoće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj”, kaže dr Todorović.

Korona virus ima svoju težinu, te i da dođe do njegovog podizanja u vazduh, velika je verovatnoća da se ovaj virus zadrži na samom filteru klima uređaja, koji i sami možemo očistiti vodom i deterdžentom za pranje sudova. Međutim, uvek je sigurnije pozvati servisera koji se time bavi.

Što se tiče klime u automobilu, njihovi filteri se uglavnom menjaju na godišnjem tehničkom pregledu, mada ona navodi i sledeće:

„Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu”, kaže Todorovićeva.

Kada su u pitanju tržni centri, obavezno je dezinfikovanje centralizovanih klima uređaja pre povratka zaposlenih na svoja radna mesta.

„Nezgodno je to što imate povećanu brzinu strujanja vazduha, pa to podizanje prašine i vraćanje virusa koji je pao na podlogu može da bude problem”, upozorava Todorovićeva.