Lavrov je rekao i da današnji sastanak nije održan sa ciljem da se dogovori prekid vatre

Završen je sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe povodom sukoba u Ukrajini koji su počeli invazijom ruske vojske 24. februara. Na konferenciji za novinare posle toga Lavrov je povezao situaciju u Ukrajini sa bombardovanjem Jugoslavije. Rekao da je “zapad bombardovanjem izvršio agresiju na Jugoslaviju kako bi je slomio”.

– Tada su podržali Albance na Kosovu i Metohiji. Ceo Zapad je tome aplaudirao, kao demokratiji i izboru. Zašto je Albancima na Kosovu to dozvoljeno da urade, a Rusima nije u Ukrajini – pitao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da današnji sastanak nije održan sa ciljem da se dogovori prekid vatre. Dodao je i da Moskva nikada ne govori o mogućnosti trećeg, a kamoli nuklearnog, svetskog rata.

– Ali smo uznemireni što Zapad ‘po Frojdu’ ponavlja tezu o mogućnosti takvog sukoba – izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Govoreći o tome da li postoji pretnja od nuklearnog rata Lavrov je rekao da ne veruje u to.

Podsetimo, uoči sastanka Kuleba je izneo o čemu će sve razgovarati sa ruskim kolegom. To su prekid vatre, poboljšanje humanitarne situacije u gradovima, povlačenje ruskih trupa, navedeno je iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova uoči susreta šefova diplomatija dve zemlje.